Middeleeuwse Afrikaan gevonden in Engeland

Historici hebben in Engeland nabij een klooster een dertiende eeuws skelet gevonden. Uit het forensisch onderzoek blijkt dat het gaat om een man uit de omgeving van het huidige Tunesië. Het is voor het eerst dat fysiek bewijs aantoont dat Afrikanen al in de Middeleeuwen in Groot-Brittannië woonden.

De Afrikaanse man zou zo’n tien jaar voor zijn overlijden naar Engeland zijn gekomen. Uit onderzoek blijkt dat de man wellicht door een abces in het ruggenmerg is overleden.

Identificeren
De onderzoekers konden de man met behulpv van de botten en de historische registers van het klooster identificeren. “Je kunt aan de hand van de kenmerken van het skelet bepalen waar iemand vandaan komt,” legt onderzoeker Xanthe Mallett uit. Door te kijken naar de isotopen in de tanden, botten en weefsels van de man kon worden vastgesteld dat hij uit het huidige Tunesië komt.

Kruistocht
Het is onduidelijk hoe de man vanuit Afrika in Ipswich – ten noordoosten van Londen – terecht is gekomen. Wellicht hebben Engelsen hem tijdens de kruistochten meegenomen of is hij zelf vanuit Spanje komen zetten.

Bekering
De man lag begraven nabij een klooster. En dat is opvallend. Het huidige Tunesië was ook in de Middeleeuwen een echt moslimland. Alles wijst er dan ook op dat deze Afrikaan zich bekeerd heeft en een gerespecteerd onderdeel van de Engelse samenleving is geworden.

De man werd al in de jaren ’90 gevonden, maar nu pas komen de onderzoekers middels een BBC-programma met de vondst en resultaten naar buiten. Volgens de wetenschappers is de ontdekking van groot belang. Het is namelijk geheel onduidelijk hoe vaak en hoe ver gewone mensen in de Middeleeuwen reisden. Vondsten zoals deze helpen historici om daar een beter beeld van te krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd