Middagdutje is goed voor het hart

Spanjaarden zijn zo gek nog niet! Een siësta is namelijk goed voor het hart. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Allegheny College. Een middagdutje met een lengte van 45 minuten verlaagt de bloeddruk van mensen, vooral na een stressvolle gebeurtenis als een schoolexamen, een beoordelingsgesprek op het werk of een slechtnieuwsgesprek. Volgens de wetenschapper krijgt het hart tijdens een middagdutje tijd om zich te herstellen.

Onderzoekers Ryan Brindle en Sarah Conklin onderzochten 85 gezonde studenten. De studenten werden ingedeeld in twee groepen. Proefpersonen in de eerste groep mochten een uur lang een dutje doen na een stressvolle test. De anderen moesten per se wakker blijven.

WIST U DAT…

Vervolgens moesten de proefpersonen een vragenlijst invullen en verschillende testen uitvoeren. Tijdens deze oefeningen controleerden wetenschappers de bloeddruk en hartslag van de proefpersonen. De bloeddruk van mensen in de eerste groep bleek lager te zijn dan de bloeddruk van de mensen die niet mochten slapen.

De wetenschappers concluderen dat mensen gemiddeld per nacht twee uur korter slapen dan vijftig jaar geleden. Dit zou op lange termijn gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Overigens voegen de onderzoekers eraan toe dat het nog te vroeg is om een middagdutje in het bedrijfsleven in te voeren. Voor het zover is moet er eerst nog meer onderzoek gedaan worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd