Microplastics dringen door tot in elke uithoek van je lichaam (en daardoor verandert mogelijk je gedrag)

Van de hoogste toppen van de Himalaya tot helemaal op Antarctica, overal worden microplastics teruggevonden. Niet gek dus dat ze ook in ons lichaam belanden. Nieuw onderzoek laat zien dat de impact daarvan mogelijk een stuk groter is dan gedacht. 

Er is al veel onderzoek gedaan naar microplastics in het milieu en hun negatieve effecten op zeeleven, maar er was tot op heden nog relatief weinig bekend over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij zoogdieren. Daarom heeft de Amerikaanse professor Jaime Ross de neurologische effecten en ontstekingsreacties in het lichaam van muizen bestudeerd. De dieren kregen verschillende doses microplastics binnen via het drinkwater, waarna Ross en haar team van de University of Rhode Island de opeenhoping van microplastics in verschillende organen en andere weefsels van de muizen onderzochten. Al snel bleek dat de microplastics overal in het lichaam waren doorgedrongen, waardoor vooral bij de oudere labmuizen het gedrag duidelijk veranderde.

“Wij bouwen voort op eerder onderzoek, waaruit is gebleken dat deze microplastics vrij bewegen door het milieu en zich opstapelen in het menselijk lichaam. Er is echter nog erg weinig bekend over de gezondheidseffecten van microplastics, zeker bij zoogdieren”, legt Ross uit. “Dit heeft ertoe geleid dat onze groep de biologische en cognitieve consequenties van blootstelling aan microplastics is gaan bestuderen.”

Vreemde bewegingen en gedrag
De onderzoekers dienden drie weken lang verschillende hoeveelheden microplastics toe aan jonge en oude muizen via het drinkwater. Naderhand zagen zij allerlei gedragsveranderingen bij de dieren en wijzigingen van biomarkers in de lever en de hersenen, die gelinkt zijn aan het immuunsysteem. De labmuizen gingen vreemd bewegen en gedroegen zich apart. De wetenschappers linkten dit gedrag aan dementie bij mensen. Bij de oudere dieren waren deze dingen nog duidelijker te zien dan bij de jonge proefdieren. “We vonden dit heel opvallend. Dit waren helemaal geen hoge doses microplastics, maar toch zagen we na een korte periode al duidelijke veranderingen”, zegt Ross.

“Niemand weet precies wat deze microplastics in het lichaam doen en hoe lang ze er achterblijven. We willen graag meer weten over de gevolgen van microplastics in het menselijk lichaam op latere leeftijd. Ben je dan vatbaarder voor systeemziekten (aandoeningen waarbij het afweersysteem ontregeld is en het eigen lichaam aanvalt, red.)? Kan je lichaam de microplastics makkelijk weer uitscheiden? Reageren lichaamscellen verschillend op deze gifstoffen?” vraagt de wetenschapper zich af.

Door de bloed-hersenbarrière heen
De onderzoekers sneden de labmuizen open en bestudeerden allerlei verschillende weefsels, waaronder de hersenen, lever, nieren, het spijsverteringsstelsel, het hart, de milt en de longen. De microplastics waren in alle organen doorgedrongen, zelfs in de hersenen. Ook werden ze in de urine en uitwerpselen gevonden. “Aangezien we de microplastics in ons experiment via het drinkwater toedienden, hadden we wel verwacht dat we de gifstoffen in het maagdarmstelsel, de lever en de nieren zouden terugvinden”, vertelt Ross.

“Maar dat de microplastics ook in het hart, de longen en de hersenen zaten, maakt duidelijk dat ze het spijsverteringsstelsel kunnen verlaten en elke hoek van het lichaam kunnen bereiken. Het is heel lastig voor stoffen om door de bloed-hersenbarrière heen te breken – dit is een beschermingsmechanisme om virussen en bacteriën tegen te houden – maar het blijkt een peulenschil voor deze plasticdeeltjes om tot diep in het breinweefsel door te dringen.”

Minder van het cruciale eiwit GFAP
Het lijkt erop dat de microplastics in de hersenen ervoor zorgen dat er minder van het cruciale eiwit GFAP wordt aangemaakt. “Een lager GFAP-niveau is gelinkt aan de eerste fases van neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en depressie”, vertelt Ross. “We waren erg verrast om te zien dat de microplastics in de hersenen verantwoordelijk waren voor een verandering in GFAP-aanmaak.” Dit is een van de belangrijkste onderwerpen voor het vervolgonderzoek. “We willen beter begrijpen hoe het kan dat plasticdeeltjes het zelfhelend vermogen van het brein aantasten en hoe blootstelling aan microplastics kan leiden tot neurologische stoornissen en ziekten, zoals Alzheimer”, besluit Ross.

Bronmateriaal

"Acute Exposure to Microplastics Induced Changes in Behavior and Inflammation in Young and Old Mice" - International Journal of Molecular Sciences
Afbeelding bovenaan dit artikel: Pcess 609

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd