Micronaalden zorgen voor pijnloze vaccinaties

Wie kreeg er vroeger geen nachtmerries over prikkende doktoren en gigantische injectienaalden? Gelukkig is er een vervanger op komst voor de traditionele injectienaald. In een pleister zitten honderd kleine oplosbare micronaalden verwerkt. Plak de pleister op de huid en de micronaalden doen hun werk.

Wanneer de microinjectienaalden in contact komen met de huid, lossen deze op. Tijdens dit proces – dat dertig seconden tot vijf minuten duurt – verdwijnt het vaccin in het lichaam.

De pleisters met micronaalden bieden meer voordelen. Zo is een medische achtergrond niet verplicht om een vaccinatie uit te delen. Het is gewoon een kwestie van een pleister opplakken. Daarnaast kunnen de pleisters op kamertemperatuur worden bewaard.

Dankzij deze voordelen is het in de toekomst mogelijk om vaccins via de post op te sturen. Mensen hoeven bijvoorbeeld niet meer naar de huisarts voor hun jaarlijkse griepprik, maar ontvangen een pleister automatisch thuis. Organisatief gezien is dit een stuk makkelijker én voordeliger.

De wetenschappers hebben de microinjectienaalden getest bij muizen. De ‘shots’ waren even effectief als traditionele injectienaalden. “Maar muizen zijn geen mensen”, zegt vaccinoloog Kathryn edwards van de Vanderbilt universiteit. “We moeten nog onderzoeken of micronaalden even effectief zijn bij mensen.”

Op dit moment is de kostprijs van een micronaaldpleister gelijk aan de kostprijs van een injectienaald. Oftewel: indien het vervolgonderzoek bij mensen succesvol is, kan de pleister de injectienaald zeer spoedig vervangen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd