Sommige operaties moeten zo precies gebeuren, dat die voor mensenhanden bijna onmogelijk zijn. Maak daarom kennis met de microchirurgierobot, die de handen van de chirurg ‘verkleint’ en trillingen eruit filtert.
Een chirurg moet een vaste hand hebben en kleine bewegingen kunnen uitvoeren. Maar jammer genoeg is een menselijke hand nou eenmaal beperkt in de precisie van bewegen. Microsure, een gezamenlijke spinoff van de Technische Universiteit Eindhoven en Maastricht UMC+, ontwikkelde daarom een operatierobot die dit soort operaties in de toekomst zou kunnen uitvoeren.
Preciezer
De armen van de robot worden via twee joysticks bestuurd door een chirurg. De robot voert de beweging van de handen van de chirurg ‘verkleind’ uit, waardoor de robot tot vijf keer zo nauwkeurig is. Daarnaast filtert de robot alle trillingen van de mensenhand eruit, wat ook bijdraagt aan de precisie. “Het toepassingsgebied van de robot is met name het hechten van kleine vaten,” vertelt Van Vilsteren, directeur van Microsure aan Scientias.nl. Deze operaties moeten zo precies gebeuren dat die met mensenhanden amper of niet mogelijk zijn. De robot is gebouwd om wel deze precieze en nauwkeurige bewegingen te kunnen maken. Daarnaast kan de arts tijdens het opereren rustig zitten en hoeft hij niet meer over de patiënt heen gebogen te staan. Dit zorgt voor meer comfort tijdens het opereren.
Project
De robot kan ingezet worden bij een breed scala aan operaties. “Bijvoorbeeld bij het verhelpen van lymfoedeem, maar ook bij het behandelen van trauma of bij operaties bij kinderen,” zegt Van Vilsteren. Ze is enthousiast over het bereikte resultaat. “Het project is gestart bij een probleem van een arts,” vertelt ze. “Tijdens het ontwikkelingstraject werden alle ontwerpkeuzes afgestemd met meerdere artsen. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een product dat nauwkeuriger en preciezer is dan de handen van een chirurg. Hierdoor worden operaties mogelijk die hiervoor niet mogelijk waren en wordt de kwaliteit van het leven van patiënten op een betaalbare manier verbeterd.”
Het eerste exemplaar van de operatierobot staat de komende twee jaar in het Maastricht UMC+. Langzamerhand gaat er gekeken worden of het apparaat geschikt is voor ingrepen bij mensen. De eerste operaties op patiënten staan gepland voor begin 2017 en worden uitgevoerd in Maastricht. Daarna zal de robot ook gebruikt worden in andere ziekenhuizen.