Mexicaanse griep eist meer jaren dan een seizoensgriep

Een normale seizoensgriep doodt tienduizenden mensen in de Verenigde Staten. De Mexicaanse griep eiste ongeveer 44.1000 levens in het Amerikaanse land. Kunnen we concluderen dat de Mexicaanse griep niet erger was dan een normale seizoensgriep? Nee, beweert onderzoekster Lone Simonsen van de George Washington universiteit. Niet als je kijkt naar het aantal verloren jaren.

Wie sterft aan een seizoensgriep heeft een gemiddelde leeftijd van 76 jaar. De mensen die overleden aan de Mexicaanse griep waren gemiddeld 37 jaar oud. Simonsen vergeleek de verloren levensjaren met elkaar en kwam uit op een torenhoog aantal.

Zo verliezen de slachtoffers van een normale seizoensgriep in de Verenigde Staten zo’n 600.000 levensjaren. De Amerikaanse slachtoffers van de Mexicaanse griep verloren met z’n allen bijna twee miljoen jaar.

De griep is nog niet voorbij. Momenteel oefent de Mexicaanse griep invloed uit op het zuidelijk halfrond. Daar begint namelijk de herfst. Simonsen waarschuwt dat meer mensen in Groot-Brittannië in 1968 stierven tijdens de tweede griepgolf dan tijdens de eerste griepgolf, dus zij raadt vaccinatie aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd