Meth helpt poelslak dingen herinneren

Wetenschappers wilden meer weten over het effect van methamfetamine op het menselijk geheugen en lieten hun eerste hypothese met succes los op de…poelslak. Of het ook voor mensen geldt, is nog onduidelijk, maar de meth leverde de slak in ieder geval een supergeheugen op.

Mensen die methamfetamine gebruiken, onthouden hun high-momenten enorm lang. Ook wanneer ze afgekickt zijn, kunnen die herinneringen bij het zien van bepaalde voorwerpen of plaatsen weer terugkomen. Dat leidt in sommige gevallen opnieuw tot een verslaving. “Het is moeilijk om deze herinneringen uit de verslaafden te krijgen,” weet onderzoeker Barbara Sorg.

Experiment
Om te achterhalen hoe de herinneringen zolang bewaard kunnen blijven, plaatste een onderzoeksteam een aantal poelslakken in twee bakken met water. In de ene bak bevond zich methamfetamine en in de andere bak schoon water. In beide bakken zat weinig zuurstof waardoor de slakken elke keer aan de oppervlakte moesten komen om adem te halen. Zodra de slakken bovenkwamen, kregen ze een duw van één van de onderzoekers. De dieren vonden dat onprettig en sloten daarop hun ademhalingsorgaan.

Herinnering
De volgende dag wilden de onderzoekers het experiment herhalen en toen bleek dat alleen de slakken die gisteren methamfetamine hadden gehad, zich de duwtjes nog konden herinneren. In een derde experiment wilden de onderzoekers de slakken laten vergeten dat ze bij het bovenkomen een duw kregen. Bij de slakken die meth hadden gekregen, duurde het veel langer voordat ze het vergeten waren.

Volgens Sorg zijn mensen nog veel gecompliceerder dan de slakken, maar laat het experiment heel duidelijk zien hoe meth het geheugen aantast. Op basis van de resultaten gaan de onderzoekers nu op zoek naar een effectieve methode om verslaafden te helpen hun specifieke herinneringen te verminderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd