Meteorietinslag kan aards leven verplaatsen

Wetenschappers tonen aan dat de meteoriet die de dino’s wegvaagde aards leven op andere planeten kan hebben gebracht.

Voor zover we weten is onze aarde de enige planeet waar leven voorkomt. Maar het is niet ondenkbaar dat dat aardse leven het al wel eens verderop heeft gezocht. Dat kan op verschillende manieren zijn gebeurd. Bijvoorbeeld door zonnestormen waarbij microben die in de bovenste lagen van de atmosfeer leven de ruimte in werden geslingerd. Een andere optie is een meteorietinslag waarbij stenen en water afkomstig van aarde tijdens de inslag de ruimte in worden geslingerd.

Dinosaurus
Onderzoekers beten zich in dat laatste scenario vast. Ze richtten zich op één van de bekendste meteorietinslagen ooit. Deze inslag creëerde zo’n 65 miljoen jaar geleden de Chicxulub-krater en zou verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van de dinosaurussen. Is het mogelijk dat deze meteoriet – die een diameter van zo’n tien kilometer had – aards leven wegveegde, maar het tegelijkertijd naar andere hemellichamen slingerde? Ja, zo stellen de onderzoekers in hun paper.

WIST U DAT…

…buitenaards leven wel eens vergelijkbaar kan zijn met heel intelligente dino’s?

Enceladus
Zodra de meteoriet de aarde raakte, kwam er waarschijnlijk flink wat materiaal van onze aardbol los. Maar hoe ver kwam dit materiaal? Vrij ver, zo berekenden de onderzoekers. Zo kunnen gesteenten op de maan, maar ook op Jupiters’ maan Europa en Saturnus’ maan Enceladus belanden. En het is zelfs niet ondenkbaar dat ze op exoplaneten terechtkwamen. “Hoewel er veel onzekere factoren zijn, is de kans dat aards gesteente een nabijgelegen systeem (met een ster en planeten, red.) bereikt niet zo klein,” zo schrijven de wetenschappers. Deeltjes kunnen zich gaan hechten aan kometen en zo door de ruimte reizen en uiteindelijk zelfs op planeten hier heel ver vandaan belanden. De onderzoekers denken dan bijvoorbeeld aan Gliese 581: een ster met een planeet die zich mogelijk in de leefbare zone bevindt.

Zo’n reis zou natuurlijk wel even duren. En onduidelijk blijft of microben een miljoenen jaren durende reis in de ruimte (met allerlei straling) zouden overleven. Maar in theorie behoort het allemaal tot de mogelijkheden.

Bronmateriaal

"Transfer of Life-Bearing Meteorites from Earth to Other Planets" - Arxiv.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd