Metamaterialen maken gebeurtenissen onzichtbaar

Wetenschappers van het Imperial College in Londen beweren dat metamaterialen in staat zijn om bepaalde gebeurtenissen onzichtbaar te maken. Een bank beroven? Metamaterialen zorgen ervoor dat bepaalde gebeurtenissen niet gezien worden. Geen gehannes met een onzichtbaarheidscape, maar gewoon lekker knutselen met fotonen.

Metamaterialen zijn bijzondere materialen met een negatieve brekingsindex, wat betekent dat ze licht op de verkeerde manier buigen. Zij zijn in staat om fotonen te manipuleren, waardoor de visuele perceptie verandert. Sommige metamaterialen buigen het licht af, waardoor onzichtbaarheid lijkt te ontstaan. Maar volgens wetenschappers pakken ruimte/tijd-metamaterialen het iets groter aan. Door fotonen te versnellen en te vertragen ontstaan er gaten in de visuele tijd. Dit terwijl de klok gewoon doortikt.

U kunt het vergelijken met een file (zie plaatje rechts). Om een ruimte te creëren versnellen de voorste auto’s, terwijl de achterste auto’s afremmen. Nadat iemand de weg oversteekt, dan wordt het gat in het verkeer weer gedicht. Voor iemand die een kilometer verderop naar de file kijkt, lijkt het alsof er niets is gebeurd. Toch heeft er wel een gebeurtenis plaatsgevonden.

WIST U DAT…

…wetenschappers ook al bezig zijn met een onzichtbaarheidscape?

Iemand die een bank berooft kan gebruikmaken van deze techniek en de fotonen manipuleren die de beveiligingscamera bereiken. Zo wordt een bewaker voor de gek gehouden, terwijl de dief rustig de code kan kraken.

Deze techniek is niet alleen handig voor juweeldieven. Optische manipulatie kan in de toekomst bijdragen aan een verbeterde signaalverwerking, waardoor computers en andere apparaten nog sneller worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd