Met wie ben je gelukkiger: je partner, of je vrienden?

Ja, daar is onderzoek naar gedaan. En het antwoord zal je wellicht verrassen.

Denk je dat tijd doorbrengen met je partner en kinderen de sleutel tot geluk is? Of ben je toch gelukkiger na een avondje met je vrienden? Hoewel het voor velen waarschijnlijk lastig kiezen is tussen je partner en een vriend of vriendin die je al sinds je kindertijd kent, heeft een onderzoeksgroep zich toch op dit lastige vraagstuk gestort. En dat leidt tot een vernieuwende kijk op dit aspect.

Relaties en geluk
Het lijkt misschien op het eerste gezicht een wat oneerlijke vraag. Maar volgens onderzoeker Nathan Hudson is onderzoek naar dit vraagstuk erg belangrijk. “Relaties en geluk zijn beide voor de meeste mensen zeer belangrijke onderwerpen,” verklaart hij in een interview tegen Scientias.nl. En daarom besloot hij de kwestie in een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology uit te dokteren.

Studie
In de studie werd aan meer dan 400 deelnemers gevraagd terug te denken aan momenten die ze met hun gezin en met hun vrienden hadden doorgebracht. Vervolgens moesten ze noemen wat ze op die momenten hadden gedaan en hoe ze zich naderhand voelden. Maakten de ervaringen ze bijvoorbeeld gelukkig? En in welke mate? Dit maakten de proefpersonen kenbaar door de momenten een cijfer te geven: van 0 (als de momenten ze bijna nooit blij hadden gemaakt) tot 6 (als de ervaringen bijna altijd tot een geluksgevoel hadden geleid). Deze informatie – samen met wat andere gegevens van de deelnemers – stelden de onderzoekers in staat te achterhalen hoe gelukkig de proefpersonen waren wanneer ze tijd met hun vrienden en met het gezin hadden doorgebracht.

Leuker
Uit de resultaten rolt een interessante bevinding. Want bijna alle ondervraagden gaven aan zich gelukkiger te voelen als ze met hun vrienden afspreken. “Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen gelukkiger zijn als ze tijd doorbrengen met hun vrienden dan met hun romantische partners,” vertelt Hudson. “Onze studie komt tot dezelfde conclusie. Een belangrijke vernieuwing aan onze studie is echter dat we statisch gecontroleerd hebben wat voor activiteiten er precies ondernomen worden wanneer mensen tijd doorbrengen met vrienden en familie.”

“Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen gelukkiger zijn als ze tijd doorbrengen met hun vrienden dan met hun romantische partners”

Activiteit
En dat blijkt een belangrijk stukje in de puzzel te zijn. “Onze bevindingen geven aan dat, wanneer we de uitgevoerde activiteiten even wegdenken, de proefpersonen ongeveer evenveel genieten van hun tijd met vrienden en het gezin,” zegt Hudson. Het betekent dat de uitkomst van de bevindingen dus te maken heeft met hoe je de tijd met je vrienden en je gezin indeelt. Wanneer je met vrienden bent, doe je vaker leukere dingen, zoals samen lekker ontspannen, een drankje doen, of samen eten. Hoewel soortgelijke activiteiten ook met een romantische partner worden gedaan, doe je samen ook weleens wat meer onaangename klusjes, zoals de afwas of het huishouden. “Dit betekent dat mensen dus niet per se meer genieten van het gezelschap van vrienden,” verduidelijkt Hudson. “Mensen hebben alleen wel de neiging om meer plezierige dingen te doen als ze met hun vrienden zijn.”

Geluk
Het betekent dat tijd doorbrengen met je vrienden je dus in zekere zin gelukkiger maakt, simpelweg omdat je dan leuke dingen doet en je even niet aan alle taken in en om het huis hoeft te denken. Veel tijd die de deelnemers dus met hun vrienden hadden doorgebracht, kregen een hoog cijfer, terwijl niet alle bezigheden met een romantische partner zo hoog werden beoordeeld. Daarnaast blijkt dat de proefpersonen 65 procent van de tijd met vrienden aan het socializen zijn, terwijl dit met de romantische partner slechts 28 procent van de tijd het geval was. Bovendien breng je ook tijd door met je partner terwijl er verder niet zoveel sensatie gaande is. “De deelnemers gaven aan dat ze met hun romantische partner bijvoorbeeld televisie kijken of relatief rustige activiteiten uitvoeren,” vertelt Hudson. “Dit zijn bezigheden die weinig emoties opwekken. Ze zijn noch positief noch negatief.”

Kinderen
Wanneer het om kinderen gaat, besteden de proefpersonen eveneens meer tijd aan minder leuke activiteiten, zoals huishoudelijk werk of het heen en weer rijden naar bijvoorbeeld de voetbal of muziekles. Al gaven de deelnemers wel aan heel gelukkig te worden van het verzorgen van hun kinderen. Dit toont wederom aan dat als je de bijbehorende activiteit even wegdenkt, mensen net zo gelukkig worden van hun vrienden als van hun romantische partner en kinderen. “Onze studie suggereert dus dat de uitkomst dus niet te maken heeft met de fundamentele aard van de relatie met je vrienden of gezin,” zegt Hudson. “Het artikel geeft dus eigenlijk een hele optimistische kijk op het gezin en suggereert dat mensen echt genieten van de tijd die ze doorbrengen met hun romantische partner en kinderen.”

Volgens de onderzoekers is hier een belangrijke les te leren. “Het is belangrijk om ook regelmatig positieve ervaringen met zowel je romantische partner als je kinderen te delen,” zegt hij, “en om echt mentaal van deze momenten te genieten. Als je alleen maar samen klusjes doet, het huishouden en bezig bent met praktische zaken, zul je daar niet zo snel gelukkig van worden. Maar als je leukere dingen onderneemt, zoals samen sporten, eten of lekker kletsen, zul je waarschijnlijk met veel meer plezier op die momenten terugkijken.”

Bronmateriaal

"The Key to Happiness: Family or Friends?" - SMU

Interview met Nathan Hudson

Afbeelding bovenaan dit artikel: StockSnap via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd