Met slechts 15 minuten therapie van uw (rook)verslaving af

peuk

Dat kan! Een simpele en niet pijnlijke breinstimulatie kan uw hersenen voor de gek houden door precies te doen wat nicotine doet. Het resultaat: geen psychische afkickverschijnselen zoals chagrijnig zijn en geen onstilbaar verlangen naar een sigaret.

Roken activeert normaal gesproken het dopaminesysteem en delen van het beloningssysteem. Verminderde nicotine in uw lijf wanneer u afkickt, resulteert in verminderde activiteit van deze delen van het brein. Voor u betekent dat: chagrijnig zijn, prikkelbaarder zijn en zoekende naar manieren om uzelf beter te voelen en rustig te krijgen. Voor de één is dit een stuk chocoladetaart eten, voor de ander de deur uit gaan en een stuk rennen. Meestal kiest een (ex)roker toch voor een sigaret omdat hij hunkert naar de nicotine en weet dat een sigaret hier de directe oplossing voor is. Van een sigaret knapt een roker gelijk op; hij voelt zich gelijk vrolijker. De keerzijde is dat iemand hierdoor dus niet stopt met roken, omdat hij constant weer toegeeft aan dat nicotineshotje.

Breinstimulatie
Een belangrijk beloningsdeel van het brein is de dorsolaterale prefrontale cortex. Transcraniële magnetische stimulatie (TMS) kan dit deel bereiken met magnetische signalen. De gemakkelijke ingreep waarbij iemand niet onder narcose hoeft en ook geen plaatselijke verdoving nodig heeft, stimuleert met magnetische velden de zenuwcellen. Iemand kan gewoon zoals bij de tandarts in een stoel achterover leunen. Hij krijgt spiralen op het hoofd waar de behandeling door plaatsvindt.

Dr. Zingbao Li en zijn collega’s aan de Medical University of South Carolina testten zestien nicotineverslaafden voor het onderzoek in het blad Biological Psychiatry. De rokers kregen slechts één sessie hf-TMS (TMS met hoge frequentie van bijvoorbeeld tien of twintig hertz) of de placebovariant r-TMS op de dorsolaterale prefrontale cortex. Hierna toetsten de onderzoekers de hunkeringen die voortkwamen uit prikkels om te roken. Deze hunkeringen namen af wanneer een proefpersoon de echte TMS-behandeling kreeg en niet de placebovariant. Ook zagen de onderzoekers een positief verband tussen de afname en het niveau van nicotineafhankelijkheid. Met andere woorden: de TMS-behandeling hielp beter bij degenen die meer rookten en meer gewend waren aan hogere nicotineniveaus.

Eén sessie van vijftien minuten hf-TMS van de prefrontale cortex kan tijdelijk het verlangen naar een sigaret door triggers zoals het zien van een sigaret of een stressmomentje, verminderen. Manipulatie van specifieke stukjes van het brein kan rokers en wellicht ook andere verslaafden helpen bij hun afkicken en zorgen dat zij niet terugvallen en toegeven aan hun gewoonte. Het mag dan een tijdelijk effect zijn, het geeft wel aan dat er mogelijkheden liggen voor herhaling van de TMS-sessies, vertelt Li. Een soort herhaalrecept dus waarbij u na een aantal behandelingen van uw verslaving af kunt zijn.

Bronmateriaal

"Stimulating the Brain Blunts Cigarette Craving " – Medical University of South Carolina (via Elsevier.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Pedro Moura Pinheiro (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd