Met raketaandrijving moet deze auto straks meer dan 1600 km per uur kunnen rijden

bloedhond

De Engelsen werken momenteel aan een auto die in 2015 een recordsnelheid van 1000 mijl per uur (bijna 1610 kilometer per uur) moet gaan halen. En ze krijgen daarbij nu hulp van een Noors bedrijf dat raketten bouwt. Het bedrijf leverde eerder al raketten aan ESA en wil nu een bijdrage leveren aan het neerzetten van een nieuw snelheidsrecord op het land.

Het Noorse bedrijf – NAMMO – werkt momenteel aan een nieuwe krachtige, maar zeer compacte hybride raket (dat wil zeggen: een raket die werkt op een mix van vaste en vloeibare drijfgassen). En dat is precies wat de razendsnelle auto van de Engelsen nodig heeft om het huidige snelheidsrecord (1228 kilometer per uur) te verbreken.

Straalmotor en raket
Aan boord van de auto – Bloodhound genaamd – bevindt zich reeds een straalmotor. Maar dat is niet genoeg om het record te verbreken. Een combinatie van deze straalmotor en de door NAMMO gebouwde raket zou de klus wel moeten kunnen klaren. De combinatie voorziet de auto straks van zo’n 135.000 pk.

Afbeelding: Siemens NX.
Afbeelding: Siemens NX.

Kleine aanpassing
“Het creëren van een raketmotor vanuit niets is niet gemakkelijk,” benadrukt Onno Verberne, verbonden aan NAMMO. “Het was geweldig om te ontdekken dat wij een product hadden dat de grootte en output had die het Bloodhound-team nodig had om zijn raketprogramma te versimpelen en versnellen.” Met slechts een kleine aanpassing is de door NAMMO ontwikkelde raket klaar om in Bloodhound te worden ingebouwd.

Of de raket het Bloodhound-team aan een nieuw wereldrecord gaat helpen, moet nog bewezen worden. In 2015 en 2016 moet Bloodhound laten zien wat ‘ie waard is.

Bronmateriaal

"Rocket experts NAMMO join the Bloodhound Project" - Bloodhoundssc.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Siemens NX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd