Medicijncapsule met naaldjes maakt injectie overbodig

pil

Veel mensen gruwelen ervan: injecties. Helaas kunnen we nog niet zonder. Maar misschien komt daar verandering in dankzij een nieuwe pil die bedekt is met kleine naaldjes en medicijnen direct in de maagwand aflevert.

Veel medicijnen kunnen momenteel enkel in de vorm van een injectie worden aangeboden. Dat komt doordat veel medicijnen in de maag worden afgebroken alvorens ze door het lichaam geabsorbeerd kunnen worden. En toch ziet het er naar uit dat het einde van de door velen zo gevreesde injectie nadert. Wetenschappers van MIT en Massachusetts General Hospital hebben namelijk een nieuwe capsule ontwikkeld die medicijnen direct in de wand van de maag kan afzetten.

Prototype
De onderzoekers hebben reeds een prototype ontwikkeld. Deze capsule is ongeveer twee centimeter lang en heeft een diameter van één centimeter. In de capsule bevindt zich een reservoir waarin de benodigde medicijnen kunnen worden opgeslagen. De buitenkant van de capsule is bedekt met holle, roestvrijstalen naaldjes die ongeveer vijf millimeter lang zijn. Dankzij die naaldjes kan het medicijn direct in de maagwand worden afgegeven en zijn werk gaan doen.

Pijnlijk?
Misschien lopen de rillingen al over je rug en lijkt een injectie opeens veel prettiger Moet je deze met naalden bedekte pil echt inslikken? Toch is er geen reden voor angst. Omdat er geen pijnreceptoren in het maag-darmstelsel aanwezig zijn, voel je er niets van wanneer de naaldjes de maagwand doorboren.

Varkens
De onderzoekers hebben het prototype ook al uitgeprobeerd. Ze lieten varkens een met insuline gevulde pil inslikken. Het duurde meer dan een week voor de capsule het maag-darmstelsel uitkwam, maar na afloop konden de onderzoekers geen beschadigd weefsel vinden. Dat onderschrijft volgens de onderzoekers dat hun aanpak veilig is. Ook blijkt uit het experiment dat de pil met naaldjes erin slaagde om de insuline in de wand van de maag, dunne darm en dikke darm af te geven, waardoor het bloedsuikerniveau van de dieren daalde. Dat bloedsuikerniveau daalde bovendien sneller en sterker dan wanneer onderzoekers dezelfde hoeveelheid insuline middels een injectie toedienden.

De onderzoekers blijven nog wel even aan de capsule knutselen. Zo zijn ze nu aan het kijken of ze de capsule zo aan kunnen passen dat het samentrekken van de maag en darmen gebruikt kan worden om de medicijnen als het ware uit de capsule te knijpen. Ook kijken ze of het mogelijk is om de roestvrijstalen naaldjes op de capsule te vervangen door naaldjes gemaakt van afbreekbare polymeren en suiker. Het is dan de bedoeling dat de naaldjes wanneer ze bijvoorbeeld de maagwand doorboren, afbreken en in de maagwand blijven zitten terwijl ze de medicijnen afgeven. Na verloop van tijd worden de naaldjes vervolgens vanzelf afgebroken.

Bronmateriaal

"New drug-delivery capsule may replace injections" - MIT.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Christine Daniloff / MIT en gebaseerd op afbeeldingen van Carol Schoellhammer & Giovanni Traverso.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd