Met een klein schepje suiker…

Mary Poppins heeft gelijk. Dat concluderen wetenschappers. Kinderen tot twaalf maanden hebben – wanneer ze bijvoorbeeld een vaccinatie moeten ondergaan – baat bij een lepel vol zoetigheid. De suiker gaat de pijn en eventueel verdriet tegen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1618 kinderen.

Het is al langer bekend: kinderen die een pijnlijk onderzoek moeten ondergaan, ervaren dat als minder pijnlijk wanneer ze eerst een beetje zoetigheid in de mond hebben gekregen. Maar deze oude wijsheid was nooit wetenschappelijk onderzocht. Dokter Denise Harrison besloot daar verandering in te brengen en bestudeerde de invloed van de zoetigheid op meer dan 1500 kinderen.

Experiment
Harrison analyseerde een aantal experimenten. In deze proeven kregen sommige kinderen (van enkele maanden oud) vóór de pijnlijke ingreep een beetje glucose. De andere kinderen kregen water. De kinderen die glucose hadden gekregen, hadden een 20 procent kleinere kans hadden om in huilen uit te barsten.

Borstvoeding
Borstvoeding is niet zoet, maar bleek hetzelfde effect als de glucose te hebben. Tenminste; als de kinderen aan de borst lagen. Wanneer ze de melk uit een flesje kregen, had het hetzelfde effect als water.

Ouder
Glucose werkt ook bij oudere kinderen, maar lang niet zo goed als bij baby’s. Zo is het effect van de zoetigheid bij oudere kinderen veel sneller uitgewerkt.

Volgens experts is het onderzoek van groot belang. Sommige ouders weigeren hun kinderen vanwege de pijn te laten vaccineren. Dat argument valt nu weg. Glucose bevindt zich in vrijwel elke kliniek en kan op verzoek van de ouders worden toegediend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd