Eigenlijk zolang datingapps bestaan is er kritiek op. Toch gebruiken we ze nog massaal om onze grote liefde te vinden. Dat heeft een nare bijkomstigheid: het is een van de redenen dat we steeds vaker aan onszelf laten sleutelen.
Nog steeds gebruiken meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd een datingapp. Wel lijkt het gebruik van Tinder of Bumble over zijn hoogtepunt heen. Jonge mensen willen weer ouderwets in real life de liefde vinden. Dat gezegd hebbende: datingapps zullen waarschijnlijk nooit meer verdwijnen.
Botox en fillers
En daar zitten nadelen aan, want volgens een nieuwe studie van de University of South Australia ondergaan vrouwen die op datingapps zitten veel vaker cosmetische ingrepen en veranderen ze vaker iets aan de foto’s die ze online tonen dan niet-gebruikers.
Vooral apps waarbij je fotootjes naar links of rechts swipet, zoals op Tinder, hebben veel invloed: het zou voor maar liefst 20 procent van de vrouwen reden zijn om iets aan hun uiterlijk te veranderen. Het gaat daarbij vooral om botox en fillers.
Hoofdonderzoeker Naomi Burkhardt benadrukt dat er een keerzijde is aan het vinden van de ware via internet. “De visuele aard van datingapps, waarbij profielen vooral uit foto’s bestaan, legt een aanzienlijke druk op gebruikers om een geïdealiseerde versie van zichzelf te laten zien”, klinkt het.
Slecht voor gevoel van eigenwaarde
De onderzoekers ondervroegen 308 Australische vrouwen tussen de 18 en 72 jaar. Bijna de helft van hen had in de afgelopen twee jaar een datingapp gebruikt. Een op de vijf had minstens één cosmetische ingreep ondergaan.
Sowieso stonden vrouwen die datingapps gebruikten positiever tegenover plastische chirurgie en degenen die al zo ver waren dat ze filters gebruikten voor hun digitale foto’s hadden ook minder moeite met cosmetische ingrepen.
Al met al zou je dus wel kunnen stellen dat al dat geswipe van foto’s ertoe leidt dat vrouwen negatiever zijn over hun uiterlijk. Als ze tevreden zouden zijn, zouden ze immers niets veranderen. Het kan volgens de onderzoekers leiden tot meer angsten en een slechter gevoel van eigenwaarde.
Eerder al is aangetoond dat de vele voorbeelden van influencers op social media het gebruik van bijvoorbeeld botox en fillers hebben genormaliseerd, maar niet eerder is er echt gekeken naar het effect van datingapps.
Tijd voor betere datingapps
Het is natuurlijk een kwalijke ontwikkeling dat vrouwen massaal naar de botox grijpen of aan hun lichaam laten sleutelen, zodat mannen hen knapper vinden op een datingapp. Onderzoeker Lauren Conboy stelt dan ook voor om functies in te bouwen in de apps die authenticiteit bevorderen. “Het introduceren van meer op persoonlijkheid gebaseerde algoritmes is te overwegen om de nadruk op het uiterlijk te verminderen. Apps zouden ook interventies kunnen bieden zoals zelfcompassie-oefeningen om de druk om je uiterlijk te veranderen te laten afnemen.”
Het zou het beste zijn als datingapps minder op uiterlijk zijn gebaseerd. Je zou bijvoorbeeld kunnen werken met profielen zonder foto en pas na een aantal chatsessies foto’s kunnen delen, zoals op de app Paiq nu al gebeurt. Onderzoeker John Mingoia beaamt dat het heel goed mogelijk is dat gebruikers contact leggen zonder de noodzaak te voelen om zich te conformeren aan onrealistische schoonheidsidealen. “Hopelijk kan dit onderzoek een leidraad zijn voor toekomstige studies om interventies te ontwikkelen om de authenticiteit van het gebruik van datingapps te verbeteren en om behandelaars te ondersteunen bij het beter identificeren van de motivaties van vrouwen die hun uiterlijk willen veranderen”, besluit hij.
Wil je ondertussen alvast gaan daten op apps waar het minder om het uiterlijk draait? Kijk dan eens bij het bovengenoemde Paiq, of bij apps als Blindlee, Blind-me, en Blurry. Ook Tinder heeft eerder een ‘blind date’-functie gelanceerd. Het is dus wel mogelijk om zonder swipen de liefde te vinden.