Merries die met een hengst in een stal leven, maar buiten de deur gedekt worden, krijgen vaak een miskraam. Waarom? Om moord op het kleine paardje te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek.
Het verlies van de foetus komt veelvuldig voor bij merries die samenwonen met andere hengsten, maar ergens anders gedekt worden. Onderzoeker Luděk Bartoš vroeg zich af hoe dat kwam.
Onderzoek
Hij verspreidde een vragenlijst onder diverse eigenaren van paarden. Zij kregen onder meer vragen over hoe ze hun paarden lieten dekken (buiten de deur of niet) en of hun merries samenleefden met andere hengsten. Ook werd gekeken hoe de zwangerschappen verliepen.
WIST U DAT…
Tactiek
Bartoš bestudeerde de gegevens en ontdekte dat merries die buiten de deur gedekt werden inderdaad veel vaker een miskraam kregen als ze thuis samenleefden met andere hengsten. Volgens Bartoš is het geen toeval, maar een tactiek van de merrie.
Beschermen
Als de merrie thuiskomt van het dekken dan gaat zij meestal direct paren met de hengst die thuis op haar wacht. Zo wil ze ervoor zorgen dat er onduidelijkheid ontstaat over het jong dat enige tijd later ter wereld komt. Want wie is dan de vader? Als het paren niet lukt, breekt de merrie de zwangerschap af om zo te voorkomen dat het veulentje ter wereld komt en alsnog gedood wordt door de dominante hengst thuis.
Het is een heel nieuw fenomeen dat voor zover bekend enkel in de wereld van gedomesticeerde paarden voorkomt. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Behavioral Ecology Sociobiology.