De Mercuriusovergang is vandaag!

Het weer is perfect, dus pak die verrekijker of telescoop erbij en zorg dat je de kleine Mercurius vandaag spot.

Mercurius is de binnenste planeet van ons zonnestelsel. En omdat de planeet zo dicht bij de verblindende zon staat, is het niet zo gemakkelijk om deze te spotten. Maar vandaag is je kans! Vanmiddag en vanavond vindt namelijk de Mercuriusovergang plaats en beweegt de planeet tussen de aarde en de zon door. Vanaf de aarde kun je Mercurius zien als een klein zwart stipje op de zonneschijf.

Verrekijker of telescoop
Vanaf vanmiddag 13.12 uur is Mercurius op de zonneschijf te zien. De overgang duurt tot 20.41. Het is niet mogelijk om de overgang met het blote oog te bekijken. Je hebt een verrekijker of telescoop nodig.

Ietsje minder zonnig vandaag

Wanneer Mercurius voor de zon langs beweegt, houdt deze wat zonlicht tegen. Maar Mercurius is maar klein, dus op aarde merken we daar niets van. Er valt slechts 0,004 procent minder zonlicht op onze planeet.

Doe het veilig
Of je nu voor de verrekijker of telescoop kiest, wees vooral voorzichtig. Door naar de felle zon te turen, kun je ernstige beschadigingen aan het oog oplopen. (Geloof je dat niet? Kijk dan eens naar dit indringende filmpje waarin een astronoom een varkensoog langdurig naar de zon laat ‘turen’.) Neem dus de nodige maatregelen om dat te voorkomen of bezoek een sterrenwacht om de Mercuriusovergang goed en bovenal veilig te kunnen bekijken.

En vergeet bovenal niet te genieten van het tamelijk zeldzame spektakel: we moeten weer tot 2039 wachten tot de volgende Mercuriusovergang in zijn geheel vanuit ons land te zien is.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd