Een klein onderzoek onder Amerikaanse, Italiaanse en Spaanse studenten suggereert dat de mensheid nog lang niet klaar is voor contact met buitenaards leven. We weten er te weinig van af en zijn te slecht voorbereid.
Binnen het SETI-project zoekt men naar buitenaards leven. Momenteel gebeurt dat door te zoeken naar signalen van buitenaardse beschavingen. Maar SETI wil nog een stap verder gaan. Naast het zoeken naar signalen, wil deze nu ook signalen gaan afgeven. Het idee is om boodschappen vanaf de aarde de ruimte in te sturen, in de hoop dat een buitenaardse beschaving die signalen opvangt en contact met ons zoekt.
Klaar?
Verschillende onderzoekers – waaronder Stephen Hawking – zijn daar fel tegen. Het zou namelijk kunnen betekenen dat buitenaardse wezens met wellicht geavanceerdere technologieën dan wij mensen onze aarde met een bezoekje vereren. En wie zegt dat zij veel goeds in de zin zullen hebben? Het zette ook neuropsycholoog Gabriel de la Torre aan het denken. Want mag een relatief kleine groep mensen beslissen om – in de hoop op buitenaards leven te stuiten – actief boodschappen vanaf de aarde te versturen? En wat gebeurt er als buitenaards leven ons vervolgens daadwerkelijk opzoekt? Zijn we daar klaar voor?
Het onderzoek
De la Torre zetten een onderzoekje op om dat te achterhalen. Hij stuurde een vragenlijst naar 116 Amerikaanse, Italiaanse en Spaanse studenten. Hij vroeg ze niet alleen naar hun kennis van astronomie, maar ook naar hun religieuze overtuigingen en hoe groot ze de kans achtten dat we ooit in contact zouden komen met buitenaards leven. Het onderzoekje suggereert dat de mensheid allesbehalve klaar is voor contact met buitenaardse wezens, zo schrijft De la Torre in het blad Acta Astronautica.
Weinig kennis
Zo blijkt onder meer dat mensen – ondanks de enorme sprongen die de wetenschap en technologie gemaakt hebben – vrij weinig over astronomie weten. Ook blijken mensen astronomische onderwerpen vaak vanuit hun religieuze overtuiging te beschouwen en in het geval van een enorme wereldwijde crisis een oplossing te verwachten van de politiek. “Deze pilot-studie toont aan dat de kennis van de kosmos en onze plek in die kosmos van het algemene publiek met een bepaald opleidingsniveau vrij slecht is,” vertelt De la Torre. “Als het gaat om onze relatie met mogelijk intelligent buitenaards leven, moeten we niet vertrouwen op morele referentiepunten, aangezien die zwaar beïnvloed worden door religie. Waarom zou een intelligenter wezen ‘goed’ zijn?”
Al met al concludeert De la Torre dat we nog niet klaar zijn voor contact met buitenaardse wezens. We weten te weinig en zijn te slecht voorbereid. Hij roept SETI dan ook op om een andere – iets voorzichtigere – strategie te ontwikkelen om buitenaards leven op te sporen.