Mensen zien neppe lach direct

Mensen kunnen op zo’n vijftig verschillende manieren glimlachen. Maar al met al is er natuurlijk maar één onderscheid dat er echt toe doet en dat is het verschil tussen de echte en neppe lach. En dat verschil kunnen wij mensen als het nodig is in no-time achterhalen. Dat blijkt uit onderzoek.

Op het plaatje hiernaast wordt drie keer gelachen. De neppe glimlach is er zo uit te halen. Let maar eens op de ogen en de mond. Wanneer mensen de emotie echt beleven dan straalt dat in hun hele gezicht door. Dus gaan de wangen omhoog, puilt de huid onder de ogen uit en worden de ogen kleiner. De rechtse lach is dus absoluut echt.

Snel
Nu is het niet zo heel moeilijk om minutenlang naar een plaatje te staren en vervolgens een neppe glimlach te onderscheiden. Maar hoe gaat dat in een gesprek waarbij een lach net zo snel opkomt als deze weer verdwijnt? Onderzoeker Lucy Johnston besloot het uit te zoeken.

Spontaan
Uit de experimenten bleek dat mensen in situaties waarbij vertrouwen en samenwerking belangrijk waren spontaan op echte en neppe lachjes letten. Zelfs als het gezicht van de gesprekspartner razendsnel veranderde dan nog konden de mensen de neppe lach onderscheiden.

Betrouwbaarheid
En dat is maar goed ook, zo concluderen de onderzoekers. Een echte lach geeft namelijk signalen van betrouwbaarheid af en suggereert dat dit mensen zijn waarmee we wel kunnen samenwerken. “De vaardigheid om de betrouwbaarheid van anderen te detecteren, maakt het voor de waarnemer mogelijk om samenwerkers te identificeren en de kans om gebruikt te worden te verkleinen,” zo concluderen de onderzoekers.

De meeste mensen doen regelmatig alsof ze moeten lachen. Vaak is dat om beleefd te zijn. Maar als het erop aankomt, zien anderen dat. U bent gewaarschuwd!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd