Mensen zien aan gezicht of iemand crimineel is

Een opvallend onderzoek toont aan dat wij mensen in staat zijn om aan het gezicht van iemand te zien of het een crimineel betreft of niet.

De onderzoekers maakten foto’s van mannen tussen de 20 en 29. De heren hadden allemaal dezelfde gezichtsuitdrukking en waren voor een witte achtergrond gefotografeerd. De helft van de mannen had wel eens het criminele pad bewandeld. Deze mannen waren één keer veroordeeld, hadden weinig gezichtshaar en kort haar. Ze zagen er dus niet onverzorgd uit. De helft van deze mannen had een gewelddadig delict op naam staan (bijvoorbeeld moord of verkrachting). De andere helft had zich schuldig gemaakt aan een overtreding zonder geweld (bijvoorbeeld diefstal of het dealen van drugs).

WIST U DAT…

Experiment
De proefpersonen kregen de foto’s te zien en moesten op een schaal van één tot zeven aangeven hoe groot ze de kans achtten dat de heren een misdaad hadden gepleegd. Als ze dachten dat een man een crimineel was, moesten ze aangeven waarvan ze hem verdachten: een gewelddadige overtreding of een misdaad zonder geweld.

Verschil
De proefpersonen bleken het relatief vaak bij het juiste eind te hebben. Zo gaven ze bij foto’s van criminelen ook significant vaker aan dat het waarschijnlijk een crimineel was dan bij de foto’s van mannen die geen crimineel waren.

Vrouwen
De proefpersonen konden geen onderscheid maken tussen een gewelddadige crimineel en een dief. Vrouwen bleken bovendien meer moeite te hebben om verkrachters te identificeren dan mannen. Waarschijnlijk verklaart dat waarom verkrachters succes hebben. Ze doen zich voor als ongevaarlijk om met een vrouw in contact te komen.

Het lijkt hoe dan ook geen kwaad te kunnen om zo nu en dan toch aan onze intuïtie toe te geven. Het gevoel kan zomaar gelijk hebben!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd