Mensen zijn tot wel 46 procent productiever als ze staand werken

Zit je lekker onderuitgezakt in je bureaustoel? Dat kan weleens gaan veranderen! Onderzoek toont aan dat je productiever bent als je staand werkt.

Wetenschappers trekken die conclusie op basis van een experiment in een callcenter. De werknemers werden in twee groepen ingedeeld. Mensen in de ene groep kregen een werkplek waar ze zowel zittend als staand achter konden werken. Mensen in de andere groep kregen een standaard bureau waar ze alleen achter konden zitten. Vervolgens keken de onderzoekers hoe productief de proefpersonen waren. Ze maten de productiviteit door te kijken hoeveel succesvolle telefoontjes de proefpersonen per uur pleegden.

Productiviteit
De proefpersonen die de mogelijkheid hadden om staand te werken, zaten gemiddeld 1,6 uur per dag minder dan de proefpersonen die alleen maar zittend konden werken. Over een periode van zes maanden waren de proefpersonen die staand konden werken ongeveer 46 procent productiever dan de proefpersonen die zittend hadden gewerkt, zo stellen de onderzoeker vast.

WIST JE DAT…

Even wennen
In de eerste maand was het verschil tussen de productieviteit van de twee groepen niet eens zo groot. Het suggereert dat mensen wel even moeten wennen aan staand werken. “Vanaf de tweede maand zagen we de productiviteit in de groep die staand kon werken toenemen,” vertelt onderzoeker Gregory Garrett.

Goed voor je lijf
En staand werken is niet alleen goed voor de productiviteit (en dus omzet). Het doet ook wat met het lichaam van de werknemer, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 75 procent van de proefpersonen die de optie hadden om staand te werken gaf na afloop van de studie aan minder lichamelijke ongemakken te ervaren. Mogelijk kan dat deels verklaren waarom ze productiever waren.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat een bureau waar je achter kunt staan, leidt tot het verbranden van meer calorieën, overgewicht tegengaat en een positieve invloed heeft op het functioneren van het brein. En nu blijkt dus dat zo’n bureau ook een serieuze invloed heeft op de productiviteit. Grote kans dat in de nabije toekomst steeds meer bazen overstag gaan en het traditionele bureau van hun werknemers vervangen door een exemplaar waaraan je kunt staan. Zit jij daarop te wachten? Laat het ons hieronder weten!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd