Mensen nemen meer risico’s als ze denken aan God

risico

Denken aan God zorgt ervoor dat mensen grotere risico’s nemen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Het suggereert dat mensen wanneer ze herinnerd worden aan God verwachten dat God ze beschermt en risico’s bagatelliseren.

De onderzoekers baseren zich op experimenten. Tijdens één experiment kregen de proefpersonen de keuze: naar een kleur kijken die zo helder was dat deze hun ogen kon beschadigen en een klein geldbedrag ontvangen of naar een donkere, onschadelijke kleur kijken. Een deel van de proefpersonen was voordat deze keuze op hun pad kwam, herinnerd aan God door het lezen van een paragraaf over God of het maken van een puzzel met daarin aan God gerelateerde woorden. 95 procent van de proefpersonen die voorafgaand aan het onderzoek zo met God bezig geweest waren, bleken bereid het risico te nemen en ervoor te kiezen naar de heldere kleur te kijken. Van de proefpersonen die voorafgaand niet aan God hadden gedacht, was slechts 84,3 procent bereid dat risico te nemen.

WIST JE DAT…

Advertenties
Tijdens een tweede experiment kregen proefpersonen advertenties te zien en werd gekeken hoe sterk de proefpersonen geneigd waren om op de advertenties te klikken. Sommige advertenties promootten een immoreel risico (‘Leer hoe je anderen omkoopt’), anderen een non-moreel risico (‘Ga skydiven bij jou in de buurt’) en weer anderen promootten geen enkel risico (‘Vind geweldige video-spelletjes’). Soms werd in de advertenties ook God genoemd (‘God weet wat jij mist! Ga skydiven bij jou in de buurt’). Weer waren de resultaten duidelijk. Wanneer er in een advertentie verwezen werd naar God, klikten mensen vaker op de non-morele advertentie (over skydiven), maar minder vaak op de immorele advertentie (omkoperij). Mensen klikten ongeacht of God nu genoemd werd of niet even vaak op de advertentie over de videospelletjes.

Bescherming
Nader onderzoek wijst erop dat mensen die herinnerd worden aan God risicovol gedrag als minder gevaarlijk zagen. Wanneer mensen die voorafgaand aan God herinnerd waren tijdens een risicovol spel verloren, waren ze na afloop bovendien negatiever over God. Het suggereert dat ze verwacht hadden dat God ze tegen gevaren zou beschermen.

De resultaten zijn best verrassend. Eerder onderzoek wees er namelijk op dat religie en deelname aan religieuze activiteiten ervoor zorgde dat mensen minder geneigd zijn om risicovol gedrag te vertonen. Dat dit onderzoek laat zien dat mensen wanneer ze herinnerd worden aan God juist wel grotere risico’s nemen, is volgens de onderzoekers goed te verklaren. Eerder onderzoek naar het verband tussen religie en risicovol gedrag maakte namelijk gebruik van risicovol gedrag met daarin een negatieve morele component. Denk bijvoorbeeld aan gokken of alcoholmisbruik.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd