Mensen met een druk sociaal leven hebben een grote amygdala

Aan de grootte van de amygdala in de hersenen kunnen wetenschappers zien of mensen een druk sociaal leven hebben. In de hersenen van een mens zitten twee amygdala’s. Deze amandelvormige kernen van neuronen leggen verbanden tussen informatie van verschillende zintuigen en koppelen deze aan emoties. Daarnaast reageren de amyglada’s op gezichtsuitdrukkingen.

De wetenschappers vroegen aan 58 mensen een lijst met contacten en sociale netwerken. Opvallend genoeg correspondeerde de grootte en complexiteit van een sociaal netwerk met de volume van de amygdala’s in de hersenen van volwassen mensen.

Grote rol
“Ons onderzoek toont aan dat de amygdala een belangrijke rol speelt in sociaal gedrag”, vertelt Dr. Lisa Feldman Barrett van de Harvard Medical School in Boston. De onderzoekers hielden rekening met de grootte van de hersenen en het lichaamsgewicht van proefpersonen.

WIST U DAT…

…sociale contacten een gelovige gelukkiger maakt?

Verband
“We zagen een verband tussen de grootte van de amygdala en de grootte van een sociaal netwerk bij zowel mannen als vrouwen”, zegt Bradford C. Dickerson van het Martinos Center for Biomedical Research. “Er werd overigens geen verband gevonden met andere structuren in de hersenen en een druk sociaal leven.”

Op grote schaal?
De conclusie van het onderzoek komt overeen met eerdere onderzoeken. Hopelijk wordt het onderzoek in de toekomst op grotere schaal uitgevoerd, want een groep van 58 mensen is niet erg groot.


Mark Zuckerberg mag dan verantwoordelijk zijn voor het grootste sociale netwerk ter wereld, hij heeft waarschijnlijk een kleine amyglada (als we de film ‘The Social Network’ mogen geloven).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd