U kiest sneller voor partner die genetisch gezien op u lijkt

trouwen

Mensen zijn geneigd een partner te kiezen die genetisch gezien overeenkomsten met ze heeft. Uit onderzoek blijkt dat individuen genetisch sterker op hun partner lijken dan op willekeurig geselecteerde individuen uit dezelfde populatie.

Mensen zijn geneigd om te trouwen met iemand die overeenkomsten met hen heeft. Denk aan een partner met dezelfde religie, van hetzelfde ras, opleidingsniveau of dezelfde leeftijd. Maar nieuw onderzoek voegt nu een nieuwe overeenkomst aan dat rijtje toe: genen. Uit een onderzoek van de universiteit van Colorado Boulder blijkt dat individuen genetisch sterker op hun echtgenoot lijken dan op willekeurig geselecteerde individuen uit dezelfde populatie.

SNP’s
De onderzoekers bestudeerden het genoom van 825 Amerikanen. Ze keken met name naar SNP’s (single-nucleotide polymorphisms). Dit zijn plaatsen in het DNA waar doorgaans van mens tot mens verschillen te vinden zijn. Uit het onderzoek blijkt dat er minder verschillen waren tussen het DNA van mensen die met elkaar getrouwd waren dan tussen twee willekeurig geselecteerde individuen.

WIST U DAT…

Opleiding en genen
De onderzoekers keken naar de overeenkomsten tussen de genen van partners en vergeleken deze vervolgens met de overeenkomsten in opleiding. Zo konden ze achterhalen hoe sterk de genetische overeenkomsten ten opzichte van een andere veelvoorkomende overeenkomst tussen partners was. Uit dat onderzoek blijkt dat de voorkeur voor een genetisch vergelijkbare partner ongeveer 66 procent minder sterk is dan de voorkeur voor een partner met een vergelijkbaar opleidingsniveau.

“Het is bekend dat mensen trouwen met mensen die op hen lijken,” vertelt onderzoeker Benjamin Domingue. “Maar de vraag was of we als het op genen aankomt lukraak trouwen.” Het onderzoek suggereert van niet. De onderzoekers pleiten echter voor meer onderzoek. Zo willen ze graag gaan onderzoeken of de voorkeur voor mensen met vergelijkbare genen ook zo sterk is als mensen een platonische vriend of vriendin maken en of er omstandigheden zijn waarin mensen juist een voorkeur hebben voor een partner die genetisch gezien juist heel verschillend is.

Bronmateriaal

"People more likely to choose a spouse with similar DNA, finds CU-Boulder study" - Colorado.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door theswedish (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd