Menselijke resten ontdekt op mysterieuze Vlakte der Kruiken

Misschien komen we nu eindelijk te weten waar de mysterieuze kruiken voor zijn; wetenschappers hebben nabij de kruiken 2500 jaar oude menselijke resten ontdekt.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord: de Vlakte der Kruiken. Het is een vlakte in Laos waar op 90 verschillende plekken kruiken te vinden zijn. Op elke locatie liggen tussen de 1 en 400 kruiken, sommige kruiken zijn wel 3 meter hoog. Geschat wordt dat de kruiken tussen de 2500 en 3000 jaar oud zijn. In de jaren dertig van de vorige eeuw is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de kruiken. Maar onduidelijk bleef wie de kruiken achterlieten en welk doel de kruiken dienen.

De kruiken liggen op 90 locaties en zijn tussen de 1 en 3 meter hoog. Afbeelding: ANU.
De kruiken liggen op 90 locaties en zijn tussen de 1 en 3 meter hoog. Afbeelding: ANU.

Menselijke resten
Een nieuw onderzoek naar de Vlakte der Kruiken kan dat mysterie echter wel eens oplossen. Voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw zijn onderzoekers weer een grootschalige studie naar de vlakte gestart. En niet zonder resultaat. De onderzoekers hebben namelijk menselijke resten gevonden op de vlakte.

De onderzoekers aan het werk op de Vlakte der Kruiken. Afbeelding: ANU.
De onderzoekers aan het werk op de Vlakte der Kruiken. Afbeelding: ANU.

Begraafplaats
“Een theorie is dat zij (de kruiken, red.) gebruikt werden om de lichamen in te laten ontbinden,” vertelt onderzoeker Dougald O’Reilly. “Nadat het vlees verdwenen was, zouden de menselijke resten rond de kruiken begraven zijn.” En nu hebben onderzoekers in de nabijheid van de kruiken ook daadwerkelijk menselijke resten ontdekt. “Wat nu duidelijk is, is dat dit begraafplaatsen waren.”

Drie soorten graven
De manieren waarop de ontdekte menselijke resten begraven werden, zijn grofweg in drie categorieën onder te verdelen. “Er zijn putten vol met botten met een groot kalkstenen blok erop en er zijn botten in vaten geplaatst. Onze opgravingen hebben ook – voor het eerst op deze plek – een lichaam ontdekt dat in een graf was geplaatst.”

Eén van de graven die de onderzoekers ontdekt hebben. Afbeelding: ANU.
Eén van de graven die de onderzoekers ontdekt hebben. Afbeelding: ANU.

Wie hier precies begraven liggen, blijft onduidelijk. Er zijn namelijk geen objecten teruggevonden die iets kunnen verraden over bijvoorbeeld de status van de overledenen. Gehoopt wordt dat een genetische analyse van de menselijke resten meer helderheid geeft. “Dit zal een enorme hoeveelheid informatie opleveren over wie deze mensen waren,” verwacht O’Reilly. En wellicht raakt de Vlakte der Kruiken dan eindelijk haar mysterieuze karakter kwijt.

Bronmateriaal

"Ancient burial ground discovery adds to jar mystery" - Australian National University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd