Menselijk oog kan kaars op 2,6 kilometer afstand zien branden

kaars

Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Hoewel indrukwekkend, is de afstand aanzienlijk kleiner dan op diverse websites beweerd wordt.

Op internet zijn de gekste beweringen te vinden als het gaat om de afstand waarop het menselijk oog nog in staat is om een vlammetje van een kaarsje te zien. Soms wordt er beweerd dat we een vlammetje dat 48 kilometer van ons verwijderd is nog met het blote oog kunnen zien. Maar een nieuw paper veegt die bewering resoluut van tafel.

Kijk omhoog
Vaststellen op welke maximale afstand wij mensen nog in staat zijn om het vlammetje van een kaars te zien branden, is nog niet eenvoudig. Die afstand is namelijk vrij groot. Dat betekent dat er al snel iets in de weg staat wanneer je hiermee gaat experimenteren (een boom of gebouw of een andere lichtbron die het experiment overhoop gooit, bijvoorbeeld). Daarom richtten de onderzoekers hun ogen voor deze kwestie op de ruimte.

Vega
Eerst kozen ze een heldere ster die we met het blote oog kunnen zien: Vega. Daarna stelden ze vast hoe ver een kaarsenvlammetje van ons verwijderd moet zijn, wil deze net zo helder zijn als Vega. Uit experimenten blijkt dat het vlammetje net zo helder was als Vega wanneer de kaars op 392 meter afstand van de waarnemer stond.

Tijd voor de volgende stap. Vega is een vrij heldere ster (magnitude 0). De minst heldere sterren die de mens met het blote oog kan waarnemen, zijn magnitude 6-sterren, deze sterren zijn 251,2 keer minder helder dan magnitude 0-sterren. De onderzoekers hebben vervolgens – rekening houdend met de verschillen tussen sterlicht en het licht van een vlammetje – berekend hoever een kaars van ons verwijderd moet zijn, wil deze net zo helder zijn als een magnitude 6-ster. Ze komen zo uit op een afstand van 2576 meter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd