Mensaap neemt weloverwogen beslissing

Mensapen denken veel beter over hun beslissingen na dan gedacht. Dat blijkt uit een gloednieuw onderzoek.

De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten. Ze legden chimpansees, orang-oetans, bonobo’s en gorilla’s een keuze voor. Of een klein stukje banaan dat altijd op dezelfde plaats lag. Of een groter stukje banaan dat verborgen lag onder één van vele kopjes. De eerste keuze was ‘veilig’, de tweede keuze was wat minder ‘veilig’, maar leverde bij succes wel een groter stukje voedsel op.

Kansen
De keuze die de apen uiteindelijk maakten, bleek afhankelijk van twee zaken. Ten eerste: hoe groot was de onzekerheid? En ten tweede: hoe groot was de kans op succes? De apen kozen vaker voor het kleine stukje banaan als ze niet goed wisten waar het grotere stukje banaan zich bevond. Ze schatten dus hun kansen in.

WIST U DAT…

…chimpansees aan liefdadigheid doen?

Groot
Nog opvallend vaak kozen apen toch voor het grote stukje banaan. Dat gebeurde in vijftig procent van de gevallen. Wanneer het verschil in grootte tussen de twee stukjes banaan het grootst was, werd bijna in alle gevallen voor het grootste stukje en dus ook het grootste risico gekozen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Chimpansee
Overigens waren er wel verschillen in het gedrag van de apen. Orangoetans en chimpansees maakten veel vaker risicovolle beslissingen dan bonobo’s en gorilla’s. De wetenschappers kunnen dat niet verklaren.

Wat het onderzoek wel onomstotelijk vaststelt, is dat mensapen goed nadenken voordat ze een beslissing nemen. Misschien is die beslissing niet altijd even verstandig, maar er is in ieder geval wel altijd goed over nagedacht.

Bronmateriaal

"Great apes make sophisticated decisions" - MPI.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Josh More (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd