Mens vs computer: wie wint Jeopardy?

Jeopardy is een populair spelprogramma in de Verenigde Staten. Het spelletje is een soort omgekeerde quizshow. Deelnemers horen een hint (bijv. ‘een populair-wetenschappelijke website’) en moeten vervolgens de bijbehorende vraag (bijv. ‘Wat is Scientias.nl?’) vinden. Maar wie wint er als een supercomputer meedoet aan de wedstrijd? De mens of de computer?

Gisteren begon IBM met een reeks speciale afleveringen van Jeopardy. Tot woensdag nemen twee menselijke kandidaten het op tegen de supercomputer Watson. De eerste ronde zit er op dit moment al op. Brad Rutter en de supercomputer Watson staan op een gedeelde eerste plaats met 5.000 dollar, de andere deelnemer Ken Jennings heeft slechts 2.000 dollar verzameld. Vanavond vindt de tweede ronde plaats.

1.760 Playstations

Een Amerikaanse laboratorium koppelde 1.760 PlayStation 3-systemen aan elkaar om de snelste interactieve computer binnen het Ministerie van Defensie te creëren.

Op de hint ‘She died in the church and was buried along with her name, nobody came‘ antwoordde Watson ‘Wat is Eleanor Rigby?’ Toch ging het soms ook wel eens mis. Op de hint ‘Stijlvol en elegantie of studenten die allemaal in hetzelfde jaar zijn afgestudeerd‘ antwoordde Watson ‘Wat is chique‘, terwijl de correcte vraag ‘Wat is klasse‘ was.

“Watson is heel slim en erg snel, maar heel af en toe geeft hij rare antwoorden”, zegt Jeopardy-host Alex Trebek.

Supercomputer
Supercomputer Watson wordt sinds 2006 door IBM ontwikkeld. De computer is slimmer dan Deep Blue, die in 1997 schaakkampioen Garry Kasparov versloeg. Watson is overigens niet verbonden met internet en heeft alle informatie op zijn harde schijven staan. Dankzij een speciaal algoritme kan Watson zeer snel informatie zoeken.

Goed doel
De winnaar van de speciale editie van Jeopardy krijgt één miljoen dollar. Als IBM dit prijzengeld wint, dan geeft het bedrijf het volledige bedrag aan goede doelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd