Mens raakt niet snel besmet met het H7N2-‘kattenvirus’

  Meer dan honderd New Yorkse katten zijn geïnfecteerd met het H7N2-virus, een variant van het influenzavirus A. Het goede nieuws is dat de kans klein is dat mensen besmet raken met het virus.

  Eerder deze maand werd bekend dat veel asielkatten in New York het virus bij zich droegen. Ook een dierenarts kreeg last van symptomen. Artsen beweren dat de ziekte mild en van korte duur was. Inmiddels is de betreffende persoon weer beter. 160 andere werknemers – die ook zijn blootgesteld aan de zieke katten – bleken niet geïnfecteerd te zijn. Ook hebben artsen contact gehad met 80% van de mensen die recentelijk een asielkat hebben geadopteerd en ook daar ontbreekt ieder spoor van H7N2.

  Aangezien slechts één persoon van de 350 gescreende personen ziek is geworden, is de kans op besmetting klein. Wel moeten New Yorkers die recentelijk een asielkat in huis namen opletten op symptomen. “We nemen contact op met mensen die zijn blootgesteld aan zieke katten en bieden testjes aan om te onderzoeken of het virus is overgesprongen”, aldus arts Dr. Mary T. Bassett.

  Het H7N2-virus is niet overgewaaid naar Nederlandse en Belgische katten. Je hoeft jouw kat dus niet binnen te houden.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd