Mens met voedselallergie heeft grotere kans om vermoord te worden dan om aan voedselallergie te sterven

noten

Stel: u heeft een voedselallergie. Hoe groot is dan de kans dat u daadwerkelijk door toedoen van die allergie sterft? Klein, zo suggereert nieuw onderzoek. De kans dat u vermoord wordt, is nog groter.

Mensen met een voedselallergie lopen het risico op een ernstige en zelfs levensbedreigende allergische reactie, ook wel een anafylactische shock genoemd. Maar hoe groot is de kans nu precies dat die mensen met zo’n ernstige allergische reactie te maken krijgen en uiteindelijk zelfs daaraan sterven? Opvallend genoeg is daar nog nooit onderzoek naar gedaan. Een nieuwe studie van het Imperial College London brengt daar verandering in.

“We willen de zorgen van mensen met een voedselallergie niet bagatelliseren en natuurlijk moeten mensen voorzorgsmaatregelen blijven nemen. Maar we willen ze ook geruststellen.”

Op basis van dertien studies die wereldwijd zijn uitgevoerd, stellen de onderzoekers vast dat de kans dat iemand met een voedselallergie in een jaar tijd aan de gevolgen van een anafylactische shock overlijdt, 1,81 op een miljoen is. Voor mensen onder de negentien is die kans ietsje groter: 3,25 op een miljoen. En daarmee zijn de kansen vrij klein, zo benadrukken de onderzoekers. Ze vergelijken de kansen met de kans om in Europa vermoord te worden: 11 op één miljoen.

“Iedereen heeft wel verhalen gehoord van mensen die plotseling aan een allergische reactie overleden zijn en die verhalen zijn angstaanjagend,” stelt onderzoeker Robert Boyle. “Maar dergelijke gebeurtenissen zijn heel zeldzaam en het is nuttig om de risico’s in het juiste perspectief te plaatsen. We willen de zorgen van mensen met een voedselallergie niet bagatelliseren en natuurlijk moeten mensen voorzorgsmaatregelen blijven nemen. Maar we willen ze ook geruststellen (…) Zorgen maken over ernstige allergische reacties heeft een enorme invloed op de kwaliteit van leven. We zouden die angst en kwaliteit van leven van mensen met een voedselallergie en de mensen die voor ze zorgen, moeten aanpakken in plaats van alleen maar te focussen op de kans dat iemand sterft.”

Bronmateriaal

"Dying from a food allergy is less likely than being murdered" - Imperial.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Evan-Amos (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd