‘Mens kwam veel eerder uit Afrika zetten’

Wetenschappers hebben op het Arabisch Schiereiland en in India stenen gereedschappen gevonden en gedateerd. De gereedschappen wijzen erop dat de mens zeker 70.000 jaar geleden – en misschien zelfs veel eerder – al uit Afrika kwam zetten. Onderzoekers namen altijd aan dat de mens pas 60.000 jaar geleden Afrika verliet.

“Ik geloof dat meerdere bevolkingsgroepen in de periode tussen 120.000 en 70.000 jaar geleden uit Afrika kwamen,” vertelt ondezoeker Michael Petraglia. “Ons bewijs bestaat uit stenen gereedschappen die we kunnen dateren.”

Land
De gereedschappen werden redelijk diep in Azië aangetroffen: zeker enkele honderden kilometers uit de kust. Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat de mens over land en niet per boot reisde.

Overvloed
Het gebied waarin de gereedschappen werden gevonden, is nu ruw en onherbergzaam, maar dat was ooit wel anders, zo weet Petraglia. “In de periode waar wij het over hebben was dit gebied heel bewoonbaar. Waar nu woestijnen zijn, waren meren en rivieren en was er een overvloed aan planten en dieren.”

Toba
De gereedschappen variëren sterk in grootte. Sommigen zijn enkele centimeters groot. Anderen meten tien centimeter. Een deel van de gereedschappen bevond zich in de aslagen van de beroemde Toba-eruptie. Geologen hebben al veel eerder vastgesteld dat deze eruptie 74.000 jaar geleden plaatsvond. Daaruit volgt dat de gevonden gereedschappen ook minimaal zo oud moeten zijn.

Het is bekend dat enkele mensensoorten Afrika al veel eerder dan onze soort (Homo sapiens) verlieten, maar Petraglia is ervan overtuigd dat deze stenen gereedschappen niet aan deze andere mensensoorten toebehoren. De voorwerpen zijn volgens hem door moderne mensen en niet door bijvoorbeeld Neanderthalers vervaardigd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd