Mens is verantwoordelijk voor 28% van de sterfte onder gewervelden op het land

Nieuw onderzoek onthult dat we een buitenproportioneel effect hebben op andere gewervelden op aarde.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze zich bogen over de doodsoorzaak van 42.755 dieren die in 1114 gepubliceerde onderzoeken waren aangehaald. Deze studies waren tussen 1970 en 2018 uitgevoerd en handelden over dieren in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Oceanië. Het onderzoek wijst uit dat de dood van 28% van de bijna 43.000 dieren direct door mensen was veroorzaakt. De overige 72% stierf door natuurlijke oorzaken, waarvan predatie de belangrijkste was.

Verschillen
In hoeverre mensen verantwoordelijk waren voor de sterfte onder gewervelden op het land, verschilde overigens wel sterk van soort tot soort. “Grotere dieren hadden een grotere kans om door mensen gedood te worden dan kleinere soorten. Volwassen dieren hadden een grotere kans om door mensen gedood te worden dan jonge dieren,” zo somt onderzoeker Jacob Hill enkele verschillen op.

Buitenproportioneel
Het doet echter niets af van de enorme impact die mensen op hun omgeving hebben. “We weten allemaal dat mensen een substantieel effect kunnen hebben op wilde dieren,” aldus onderzoeker Jerrold L. Belant. “Dat we onder 35.000 soorten op het land levende gewervelden de enigen zijn die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor meer dan één van de vier sterftes geeft wel een beeld van hoe groot ons effect werkelijk is. En dan hebben we het alleen nog over directe oorzaken. Als je ook de verstedelijking en andere vormen van landgebruik die het leefgebied van dieren verkleinen, meeneemt, wordt het wel duidelijk dat mensen een buitenproportioneel effect hebben op andere op het land levende gewervelden.”

Op dit moment wordt zo’n 75% van het landoppervlak op aarde door menselijke activiteiten beïnvloed. “Denk aan ontbossing en het verbleken van koraalriffen door stijgende temperaturen,” stelt Belant. Al die door mensen ingegeven veranderingen hebben ook hun impact op de gewervelden waarmee we deze planeet delen. Talloze soorten hebben het moeilijk en verschillende staan op het randje van uitsterven of zijn recent reeds uitgestorven. Het is volgens Belant “nog een voorbeeld van het effect dat we op de planeet hebben.”

Bronmateriaal

"On the Land, One-quarter of Vertebrates Die Because of Humans" - SUNY College of Environmental Science and Forestry

Afbeelding bovenaan dit artikel: hashan / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd