Mens herkenbaarder na nare roddel

Mensen herkennen het gezicht van iemand sneller als ze iets naars over die persoon hebben gehoord, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten 66 studenten gezichten zien en teksten lezen die bij de gezichten hoorden. De teksten betroffen positieve, negatieve of neutrale roddels. Vervolgens moesten proefpersonen in een apparaat kijken. Daarbij kregen ze in het ene oog een huis geprojecteerd en in het andere oog een gezicht van iemand waar ze eerder over gelezen hadden.

Bewust
Slechts één van de beelden kan op een bepaald moment bewust worden waargenomen. Het brein wisselde voortdurend van ‘bewust’ oog: het huis en het gezicht werden om beurten gezien en de duur waarmee mensen ze bewust waarnamen verschilde. Wanneer de proefpersonen gezichten zagen, moesten ze op een knop drukken en dat blijven doen tot ze het huis weer zagen.

Effect
Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen een gezicht veel langer zagen dan een huis wanneer ze negatieve verhalen over de gezichten hadden gehoord. Positieve of neutrale roddels hadden die uitwerking niet.

Gebeurtenis
In een tweede experiment werd precies hetzelfde gedaan, alleen kregen de proefpersonen nu verschillende soorten roddels (positief, negatief of neutraal) of iets wat de gezichten hadden meegemaakt te horen. Ook nu zorgde enkel de negatieve roddel ervoor dat de proefpersonen de gezichten langer zagen.

Roddel
Negatieve roddels helpen ons dus om mensen sneller te herkennen. “Een negatief vooroordeel zorgt ervoor dat de gezichten die daarbij horen worden opgemerkt in omstandigheden waarin mensen zich anders onbewust zouden zijn van deze gezichten,” legt onderzoeker Moshe Bar uit.

Het is dus best bijzonder dat mensen die gezichten toch zien. Tegelijkertijd is het ergens logisch dat negatieve roddels dit effect hebben. Het kan mensen namelijk beschermen. Als we weten dat iemand iets slechts heeft gedaan en we deze persoon vervolgens ook direct herkennen, stelt dat ons in staat om deze extra goed in de gaten te houden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Jaci Lopes dos Santos (via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Eyes take gossip to the heart" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd