Mens helpt niet bij tekort aan informatie

Als mensen niet goed weten hoe behulpzaam de ander is, zijn ze zelf minder snel geneigd om die ander te helpen, zo blijkt uit onderzoek.

Er zijn in het dagelijks leven tal van momenten waarop we bezig kunnen zijn met dingen die ons niets opleveren. Bijvoorbeeld de buurman helpen met het versjouwen van zijn kast. Of collecteren voor het goede doel.

Te weinig info
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat mensen eerder geneigd zijn om te helpen als ze weten dat degene die om hulp vraagt ook behulpzaam is. Onderzoeker Joel Vuolevi vroeg zich af hoe dat gaat als we niet goed weten of de ander behulpzaam is.

WIST U DAT…

Beeld
Hij zette een aantal experimenten op om het te onderzoeken. Uit de studie blijkt dat mensen die niet weten of de ander behulpzaam is, op eigen houtje een beeld proberen te krijgen van de behulpzaamheid van de ander. En meestal onderschatten ze de behulpzaamheid van de ander daarbij. Gevolg: ze zijn zelf ook minder snel geneigd om te helpen.

“Gebrekkige informatie vormt dus een realistische bedreiging voor samenwerking, omdat mensen reageren op wat ze denken dat de ander heeft gedaan in plaats van op wat de ander daadwerkelijk heeft gedaan,” concludeert Vuolevi.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd