Mens communiceert ook met zweet

Een wetenschapper van de universiteit Utrecht heeft ontdekt dat wij mensen niet alleen met lichaamstaal, gebaren of geluiden communiceren, maar ook met ons zweet. Zo kunnen we er (onbewust) bijvoorbeeld een gevoel van angst of walging met communiceren.

In het dierenrijk is het niet ongewoon dat dieren met geuren communiceren. Maar of mensen dat nu ook doen? Dat was altijd onduidelijk. Sociaal psycholoog Gün Semin van de universiteit van Utrecht en zijn collega’s brengen daar nu verandering in.

Film
Samen met zijn collega’s verzamelde hij het zweet van mannen die naar een film keken. Sommige mannen keken naar een film die gevoelens van angst opwekte. Andere mannen naar een film die een gevoel van walging opwekte. Vervolgens legden de onderzoekers dat zweet aan vrouwen voor. Terwijl de vrouwen het zweet roken, werden hun gezichtsuitdrukkingen heel goed bestudeerd.

Resultaten
De resultaten zijn overduidelijk, zo is te lezen in het blad Psychological Science. Vrouwen die (zonder dat ze zich daarvan bewust waren) angstzweet roken, lieten een angstige gezichtsuitdrukking zien. Vrouwen die zweet roken dat tijdens het walgen geproduceerd was, vertoonden een gezichtsuitdrukking die walging uitdrukte.

En daarmee kunnen wij mensen weer een nieuw communicatiemiddel aan het rijtje toevoegen. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat we auditief en visueel sociaal communiceren. Als we een angstig gezicht zien, zijn we meer op onze hoede, omdat we er dan toch van uitgaan dat gevaar dreigt. Ook verandert onze gezichtsuitdrukking: zo worden onze ogen – net als de ogen van degene met de angstige gezichtsuitdrukking – groter. Maar het blijft dus niet bij auditieve en visuele communicatiemiddelen, zo concludeert Semin: “De algemene veronderstelling dat de menselijke communicatie uitsluitend visueel of auditief plaatsvindt, is met dit experiment verworpen. Ook chemische signalen zijn een menselijk communicatiemiddel.”

Bronmateriaal

"Ook zweet is een menselijk communicatiemiddel" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Victor1558 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd