Een Japanse kerncentrale is mogelijk bezig met een meltdown, zo meldt het Japanse persbureau Kyodo vandaag. In de buurt van de kerncentrale is het radioactieve cesium gemeten. Als er inderdaad sprake is van een meltdown, dan heeft dit grote gevolgen voor de nabije omgeving. Zo is het gebied rondom de kerncentrale in Tsjernobyl na 25 jaar nog steeds onbewoonbaar. In de nabije omgeving van de kerncentrale Fukushima 1 wonen veel mensen, onder andere in de steden Ono, Futaba en Yonomori.
Wanneer er sprake is van een meltdown, dan wordt de reactorkern extreem heet door gebrek aan voldoende koeling. De reactorkern smelt hierdoor onder de grond. Fukushima 1 is gisteren zwaar getroffen door de aardbeving met een kracht van 8,9 op de Schaal van Richter. Toch zijn kerncentrales in Japan aardbeving-proof, wat betekent dat de gebouwen in staat zijn om een flinke klap op te vangen.
Back-up-systemen faalden
Waar ging het dan mis? Door de aardbeving werd de stroomtoevoer naar Fukushima 1 afgesloten. De kerncentrale beschikt over meerdere back-up-generatoren, maar ook die faalden. Hierdoor slaagden werknemers er niet in om twee nucleaire kernen af te koelen.
WIST U DAT…
Het is vreemd dat diverse back-up-systemen niet werkten. Deskundigen schuiven de schuld op dit moment in de schoenen van de Japanse overheid. De natuurramp laat zien dat Japanse kerncentrales niet zo veilig zijn als gedacht en dat is zorgelijk te noemen. Er staan namelijk 55 kerncentrales in het land van de rijzende zon.
Verhoogde straling
In de omgeving van Fukushima 1 is een verhoogde hoeveelheid straling gemeten. Zo is de dosis straling in de controlekamer van Fukushima 1 duizend keer hoger dan normaal. Op dit moment is het mogelijk dat een kleine dosis straling uit de kerncentrale lekt. “Waarschijnlijk gaat het om een kleine hoeveelheid”, zegt de Japanse politicus Yukio Edano. “Daarnaast waait de wind in de richting van de zee. Dit nemen wij mee in ons oordeel.”
WIST U DAT…
Derde ramp
Als de Japanse kerncentrale met een meltdown bezig is, dan is dit de derde kernsplijtingramp in veertig jaar tijd. Eerder werden de Amerikaanse staat Pennsylvania (1979) en Tsjernobyl (1986) getroffen door een nucleaire meltdown.
Japan
Japan wordt al bijna een week getroffen door zware en minder zware aardbevingen. De genadeklap volgde gisteren, toen een zeebeving voor de kust van Japan zorgde voor een krachtige tsunami. Naar schatting zijn er duizend mensen om het leven gekomen.
Updates
9:44 uur – Er vond zojuist een explosie plaats bij één van de kernreactoren, zo meldt CNN. De foto hieronder circuleert op het sociale netwerk Twitter. De kerncentrale is te zien, met daarboven een flinke rookwolk. Het is onduidelijk wanneer deze foto gemaakt is.
15:44 uur – De kernreactor is tijdens de explosie niet beschadigd. De centrale wordt op dit moment gevuld met zeewater om oververhitting te voorkomen.