Melk van grasetende koeien is gezonder

  Koeien die buiten in de wei gras eten, produceren gezondere melk dan koeien die bewerkte graankorrels eten. Dit blijkt uit een nieuwe studie. Vers gras zorgt ervoor dat koeien vijf keer meer geconjugeerd linolzuur (CLA) produceren. En laat dit nu eens zeer gezond zijn!

  CLA’s houden spierafbraak tegen, verbeteren de vetbranding en verminderen het lichaamsvet. Daarnaast beschermen deze specifieke linolzuren het hart. Mensen met hoge concentraties CLA’s hebben een lagere kans op een hartaanval. Dit blijkt uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health onder 4.000 mensen.

  Natuurlijk zitten er verzadigde vetzuren in melk. Toch is onderzoeker Hannia Campos van mening dat de positieve eigenschappen van geconjugeerde linolzuren de slechte eigenschappen van verzadigde vetzuren overwinnen.

  “Aangezien grazen tot meer geconjugeerd linolzuur leidt in koeienmelk, vind ik dat dit type voeding meer gestimuleerd moet worden”, vindt Campos. Koeienmelk komt in veel landen rechtstreeks van boerderijen, waar koeien nauwelijks het daglicht zien en droogvoer eten.

  “Melk is door de natuur ontwikkeld als voedsel voor zoogdieren”, zegt Michelle McGuire van de Washington staatsuniversiteit. “We moeten naar melk kijken als het perfecte voedsel en er alles over leren.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd