Melk onder de tong verhelpt melkallergie

Door kleine hoeveelheden melkproteïne onder de tong van kinderen met een melkallergie te leggen, kunnen zij over hun allergie heengroeien. Dat blijkt uit onderzoek. Door de hoeveelheid melkproteïne op te voeren, leert het immuunsysteem deze tolereren.

De kinderen met melkallergie krijgen in eerste instantie een kleine dosis melkproteïne, maar die wordt langzamerhand steeds hoger. Zo ‘leert’ het immuunsysteem het voedsel te verdragen en volgt er geen allergische reactie.

De onderzoekers gaven 30 kinderen tussen de zes en zeventien jaar oud enkele weken melkproteïne onder de tong. Op het moment dat minimale tolerantie ten opzichte van de melk was bereikt, werden de kinderen in twee groepen verdeeld. De ene groep ging verder met de behandeling met melkproteïne en de andere groep kreeg melkpoeder in de mond. Na drie maanden waren alle kinderen in staat om – onder toezicht van een arts – melk te nuttigen.

De kinderen in de laatste groep konden in vergelijking met de andere groep echter zeven keer vaker melk drinken zonder een allergische reactie te krijgen. Gedurende de behandeling hadden de kinderen in beide groepen vrijwel evenveel allergische symptomen. In de eerste groep (met melkproteïne) zorgde 33 procent van de 3.619 doses voor een allergische reactie. In de andere groep was dat 35 procent van de 3.773 doses. De meeste symptomen waren echter mild: jeuk in de mond of keel en irritatie. Ademhalingsproblemen of buikpijn kwamen tijdens het onderzoek zelden voor.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd