Nieuw onderzoek suggereert dat zuivelproducten een positieve invloed hebben op de cognitieve functies.
Dat schrijven wetenschappers in het blad International Dairy Journal. Ze baseren hun conclusies op onderzoek onder meer dan 900 mensen.
Dagelijks
De mensen die regelmatig (dat wil zeggen: dagelijks) melk dronken, scoorden aanzienlijk beter tijdens experimenten waarbij de cognitieve functies werden uitgedaagd. Onder meer het werkgeheugen werd getest. De kans dat mensen de test met goed gevolg aflegden, was vijf keer groter als ze regelmatig melk dronken. Zelfs nadat de onderzoekers ook andere factoren die invloed kunnen hebben op de cognitieve functies – denk aan levensstijl, dieet, enzovoort – hadden bestudeerd, bleek het nuttigen van zuivelproducten nog een doorslaggevende factor te zijn.
Onduidelijk
We vroegen onderzoeker Georgie Crichton hoe zuivelproducten deze invloed kunnen hebben. “We weten niet precies welke mechanismen hier achter zitten,” moet deze erkennen. Mogelijk hebben bepaalde voedingswaarden in bijvoorbeeld melk een directe invloed op het functioneren van het brein. Als dat het geval is kunnen mensen door een hele eenvoudige wijziging in hun levensstijl (meer melk drinken) een groot verschil maken. Maar dat blijft dus gissen. Een direct verband tussen melk en cognitieve functies is niet aangetroffen.
De afgelopen jaren is er natuurlijk al heel veel onderzoek gedaan naar melk. En lang niet alle onderzoeken resulteren in dezelfde resultaten. Soms moeten wetenschappers concluderen dat melk gezond is. Soms het tegenovergestelde. Wat moeten we nu geloven? We vroegen het Crichton. “Wij geloven dat het gezond is en ons onderzoek onderschrijft dat.”