Meimaand was abnormaal koud in België

Uit het maandelijkse overzicht van het Belgische KMI blijkt dat in de maand mei de gemiddelde minimumtemperatuur veel lager was dan normaal. Daarnaast waren er tijdens de meteorologische lente erg weinig neerslagdagen, aldus het onderzoeksrapport.

De gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg vorige maand ongeveer zeven graden Celsius, een temperatuur die één keer per tien jaar wordt bereikt of overtroffen. Normaal gezien heerst er in het plaatsje Ukkel een gemiddelde minimumtemperatuur van 8,3 graden in mei. Het record stamt uit 1902, toen het 5,3 graden Celsius was.

Ondanks de kou liet de zon zich de afgelopen maand vaak genoeg zien: meer dan 171 uur. Wat wel ‘uitzonderlijk’ was voor mei waren de zes onweersdagen. Zes of meer onweersdagen komen volgens het KMI normaal gesproken slechts één keer in de dertien jaar voor.

Volgens het rapport viel er in de lente 132,5 liter neerslag per vierkante meter. Met andere woorden: meer dan zou moeten.

De maand mei 2010 gaat dus de klimatologische geschiedenis in als een meimaand met een zeer abnormaal lage minimumtemperatuur.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd