Meimaand was recordbrekend warm

strand

De maand mei was recordbrekend warm: de wereldwijde gemiddelde temperatuur boven land en water lag 0,74 graden Celsius boven de gemiddelde wereldwijde temperatuur in de 20e eeuw. En daarmee wordt het record uit 2010 verpulverd.

Dat meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration. Het was met name warm in Australië, Spanje, Zuid-Korea en Alaska. Zo was de gemiddelde temperatuur de afgelopen maand in Zuid-Korea hoger dan ooit in mei gemeten is (de metingen startten in 1973). De gemiddelde temperatuur lag in het land maar liefst 1,2 graden Celsius boven de gemiddelde temperatuur in de periode tussen 1981 en 2010. In Spanje lagen de temperaturen vorige maand gemiddeld 1,4 graden Celsius boven de gemiddelde temperatuur in de periode tussen 1971 en 2000. Het grootste deel van de zuidelijke helft van het land kreeg zelfs te maken met temperaturen die 2 tot 3 graden boven het gemiddelde lagen.

De warme meimaand zegt op zichzelf niet zoveel over de opwarming van de aarde. De trend waar deze warme meimaand deel van uitmaakt, wel. Vier van de vijf warmste meimaanden vonden mede dankzij dit nieuwe record in de afgelopen vijf jaar plaats: 2014 (warmste meimaand), 2010 (op één na warmste meimaand), 2012 (op twee na warmste meimaand) en 2013 (op vier na warmste meimaand). Mei 1998 gaat de boeken in als de op drie na warmste meimaand.

Een overzichtje van afwijkende temperaturen en neerslag in de maand mei. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NOAA.
Een overzichtje van afwijkende temperaturen en neerslag in de maand mei. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NOAA.

De meimaand van dit jaar is de 39e mei op rij en 351e maand op rij waarin de wereldwijde temperatuur boven de gemiddelde wereldwijde temperatuur van de twintigste eeuw ligt. De laatste keer dat een meimaand onder dat gemiddelde zat, was in 1976.

Bronmateriaal

"Global Analysis - May 2014" - NOAA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door cleferson (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd