Meest afgelegen object in ons zonnestelsel ontdekt: FarFarOut

Het object stoot de in december ontdekte recordhouder – FarOut – van de troon.

Amper twee maanden geleden kondigden onderzoekers aan dat ze het meest afgelegen object in het zonnestelsel hadden ontdekt: een dwergplaneet op zo’n 120 AU. Het object – dat dus 120 keer verder van de zon verwijderd is dan onze aarde – kreeg de naam FarOut.

FarOut staat op enorme afstand van de zon. Afbeelding: Roberto Molar Candanosa & Scott S. Sheppard / Carnegie Institution for Science.

Maar FarOut heeft de titel van ‘meest afgelegen object in ons zonnestelsel’ maar kort kunnen vasthouden. Tijdens een lezing heeft onderzoeker Scott Sheppard – hij ontdekte ook FarOut – namelijk de ontdekking van een nóg verder van ons verwijderd object aangekondigd. Het object gaat voor nu de boeken in als FarFarOut en zou zich op zo’n 140 AU afstand bevinden.

De baan van het object is nog niet in kaart gebracht. Vervolgobservaties moeten daar meer inzicht in geven.

De zoektocht naar werelden aan de rand van ons zonnestelsel is duidelijk in volle gang. Naast FarOut en FarFarOut werd eind vorig jaar ook een object met de bijnaam Goblin ontdekt. Onderzoekers hopen dat het in kaart brengen van dergelijke afgelegen werelden ook meer inzicht kan geven in de mysterieuze planeet X. Verschillende objecten aan de rand van het zonnestelsel lijken van het bestaan van deze planeet te getuigen, maar tot op heden zijn onderzoekers er nog niet in geslaagd om deze daadwerkelijk waar te nemen.

Bronmateriaal

"Carnegie Science"
Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd