Stokstaartje kan stemmen herkennen

Het bewijs dat wij mensen toch niet zo bijzonder zijn. Ook stokstaartjes herkennen elkaar aan de hand van de stem.

Hoe kan een onderzoeker bewijzen dat een stokstaartje een stem herkent en aan een individu kan koppelen? Dat is lastig, maar wetenschappers van de universiteit van Zürich bedachten er iets op.

Experiment
Ze verstopten speakers in de bosjes. Vervolgens lieten ze vanuit de ene speaker een stem van een stokstaartje horen en een seconde later lieten ze dezelfde stem uit een boxje aan de andere kant van het veld horen. Soms lieten ze twee verschillende stemmen horen.

WIST U DAT?

Beetje gek
De resultaten zijn overduidelijk, zo meldt het blad Biology Letters. Het stokstaartje besteedde veel meer tijd aan dezelfde kreten die eerst van links kwamen en een seconde later van rechts. Logisch: als wij iemand eerst vanuit de tuin horen roepen en diezelfde stem een seconde later uit de badkamer horen, kijken we ook een beetje gek op. Maar alleen als we die stem ook aan een individu kunnen koppelen. En dit onderzoek bewijst dat het stokstaartje dat kan.

En dat is toch wel bijzonder. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat apen daartoe in staat zijn, maar dat is gezien de nauwe band tussen de mens en de aap wel logisch. Dat ook het stokstaartje het kan, wijst erop dat het herkennen van stemmen niet zo heel uniek is. Waarschijnlijk kunnen heel veel dieren het. “Het suggereert dat mensen niet zo bijzonder zijn,” stelt onderzoeker Simon Townsend.

Bronmateriaal

"Clever Test Shows Meerkat Voices Are Personal" - Wired.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matthew Exley (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd