Meerdere signalen op één frequentie: het kan!

Door radiosignalen in de vorm van fusilli-pasta te draaien, kunnen meerdere signalen over één frequentie worden verspreid.

Steeds meer informatie wordt digitaal verspreid. En daardoor lopen we tegen problemen aan. Het aantal frequenties waarop informatie kan worden verspreid, is te klein. “Probeer met nieuwjaar om twaalf uur maar eens een sms’je te versturen, dan weet je hoe overladen de frequenties zijn,” vertelt onderzoeker Fabrizio Tamburini.

Draaien
De onderzoeker en zijn team denken daar nu echter een oplossing voor te hebben. Ze manipuleerden radiogolven zo dat deze meerdere kanalen met informatie kunnen bevatten. Een golf kan in een bepaalde richting meerdere malen om zijn eigen as draaien. “In een driedimensionaal perspectief ziet de golf eruit als fusilli-pasta. Elk van deze gedraaide golven kan onafhankelijk gegenereerd, verspreid en opgemerkt worden, zelfs wanneer ze zich op dezelfde frequentie bevinden.” Ze gedragen zich als onafhankelijke communicatiekanalen.

WIST U DAT…

Experiment
Misschien vraagt u zich af of dat echt werkt. De onderzoekers tonen aan van wel. Ze verstuurden twee gedraaide radiogolven op dezelfde frequentie over een afstand van 442 meter. En met succes. Beide signalen kwamen over.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om tientallen radiogolven gebruik te laten maken van één frequentie. Het volledige onderzoek is verschenen in het blad New Journal of Physics.

Bronmateriaal

"Pasta-shaped radio waves beamed across Venice" - IOP.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marco Bernardini (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd