Nieuw onderzoek toont aan dat een periode waarin de aarde veel UV-straling ontvangt meerdere generaties kan beïnvloeden. Meer UV-straling resulteert in minder kinderen en minder kleinkinderen.

Die conclusie trekken Noorse onderzoekers op basis van kerkelijke archieven die de periode tussen 1750 en 1900 beslaan. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de leeftijd waarop vrouwen hun eerste en laatste kind kregen, hoeveel jaren er verstreken tussen de geboortes van elk kind en hoeveel kinderen in leven bleven. Ook wilden ze weten hoeveel kinderen op hun beurt weer trouwden en kinderen kregen. Vervolgens legden de onderzoekers deze informatie naast andere informatie, waaronder de zonneactiviteit.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die geboren worden in jaren met veel zonneactiviteit een grotere kans hadden om in de eerste twee jaar van hun leven te sterven dan kinderen die geboren werden in jaren met minder zonneactiviteit. Kinderen die geboren werden in jaren dat de zon heel actief was, leefden bovendien gemiddeld 5,2 jaar korter dan andere kinderen. Kinderen die in jaren met veel zonlicht geboren werden en wel overleefden, kregen daarnaast zelf minder kinderen.

Verklaring
De grote vraag is natuurlijk: hoe is dit opmerkelijke verband te verklaren? UV-straling kan een positief effect hebben op de hoeveelheid vitamine D in ons lichaam. Maar het kan ook resulteren in een afname in de hoeveelheid vitamine B9 (foliumzuur). Het is reeds bekend dat een lage hoeveelheid vitamine B9 tijdens de zwangerschap de overlevingskansen van het kind verkleint.

Sociaal-economische status
Uit het onderzoek blijkt verder dat het verband tussen UV-straling en overlevingskansen van kinderen het sterkst was in gezinnen met een lage sociaal-economische status. De onderzoekers denken dat wel te kunnen verklaren. Vrouwen uit deze gezinnen werkten vaak op het land en werden dus meer aan zonlicht blootgesteld dan vrouwen die uit een vermogende familie kwamen. Ook hadden de vrouwen met een lage sociaal-economische status vaak een slechter dieet.

Naar verwachting zullen klimaatverandering en variaties in de ozonlaag ervoor zorgen dat in de toekomst meer UV-straling het oppervlak van de aarde weet te vinden. Toch is dat niet direct reden tot zorg, zo benadrukken onderzoekers. De maatschappij en gezondheidszorg steekt vandaag de dag heel anders in elkaar dan tussen 1750 en 1900. Toch moeten zwangere vrouwen nu – en in de toekomst – wel voorzichtig zijn. “De conclusie van ons onderzoek is dat je niet moet zonnen als je zwanger bent en veel kleinkinderen wilt,” stelt onderzoeker Gine Roll Skjærvø.