Meer voedsel beschikbaar dankzij deze nieuwe biotechnologie

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een methode om een hogere opbrengst bij gewassen klaar te spelen. Dit is van cruciaal belang nu de bevolkingsgroei op aarde steeds verder toeneemt.

De wereldpopulatie kruipt langzaam dichter naar de 7 miljard. De uitdaging wordt daardoor steeds groter om iedereen op aarde van voedsel te voorzien. Daar komt ook nog eens bij dat de productie van gewassen op dit moment sterk beïnvloed wordt door droogte, klimaatverandering en verzilting van grond. Onderzoekers van de Arizona State University doken in dit lastige vraagstuk en kwamen met een passende oplossing. De studie werd gepubliceerd in Trends in Biotechnology.

Het proces. Credits: David Kiersh
Het proces. Credits: David Kiersh

Stressbestendig
De wetenschappers bedachten een manier om een plant beter bestand te maken tegen stress. Hierdoor kan de plant beter water en voedingsstoffen opnemen, waardoor het gewas een hogere opbrengst heeft. Volgens hoofdonderzoeker Roberto Gaxiola is deze ontdekking belangrijk voor de landbouwsector.

Mest
In de huidige landbouwsector wordt er vaak teveel kunstmest gebruikt. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het milieu, zoals watervervuiling. Overbemesting kan er ook voor zorgen dat planten kleinere wortels hebben.

De wortels van de plant worden vergroot, waardoor hij beter voedingsstoffen en water op kan nemen

Gen
Maar nu is er een methode bedacht waardoor er minder kunstmest nodig is. Dankzij de nieuwe technologie kunnen de wortels van de plant vergroot worden, waardoor hij beter voedingsstoffen en water uit de bodem op kan nemen. “We hebben geleerd hoe we het planteigen gen 1H+-PPase kunnen verbeteren,” legt Gaxiola uit. “Dit gen helpt bij de verplaatsing van suikers, voedingsstoffen en water door de plant heen, waardoor hij een efficiëntere groei heeft van wortels, bladeren en vruchten.”

Deze methode is getest op onder andere rijst, maïs, tomaat, graan, sla en katoen. De gewassen hadden zichtbaar een betere opname van voedingsstoffen en water. Ook kunnen ze beter tegen een zoute grond. In de toekomst willen de onderzoekers deze technologie verder bestuderen om te bekijken hoe deze methode het beste toegepast kan worden in de landbouwsector.

Bronmateriaal

"ASU researcher improves crop performance with new biotechnology" - Arizona State University (via Eurekalert.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd