Meer teken besmet met Borrelia-bacterie

Meer teken waren het afgelopen jaar besmet met de Borrelia-bacterie dan in 2007 en 2008. De Borrelia-bacterie veroorzaakt in sommige gevallen de Lymeziekte. Achttien procent van de Nederlandse teken dragen de bacterie met zich mee, aldus onderzoekers van de universiteit van Wageningen.

Sinds de zomer van 2006 verzamelen vrijwilligers van het IVN maandelijks teken op verschillende trajecten in Nederland. Gekeken wordt naar het aantal teken (in volwassen vorm of als larve), maar ook of ze besmet zijn met de Borrelia-bacterie.

Op alle veertien locaties vonden de vrijwilligers teken met de ziekmakende Borrelia-bacterie. Het besmettingspercentage was in het voorjaar van 2009 opvallend hoog met 18,4 procent en daarmee zelfs iets hoger dan in het najaar van 2009.

Net als in voorgaande jaren worden de meeste tekenbeten opgelopen in het bos en in de tuin. De meeste mensen worden gebeten door een teek tijdens het wandelen (34 procent) of tijdens het tuinieren (achttien procent). Ook kinderen worden massaal gebeten tijdens het spelen (elf procent).

Opvallend in 2009 was dat voor het eerst de meeste tekenbeten werden gemeld door mensen in de leeftijd tussen de 60 en 69 jaar (20,4%). Het aantal was daarmee vergelijkbaar met de categorie 50 tot 59 jaar (20,1%). In 2009 werden er ten opzichte van de voorgaande jaren ruim twee keer zo weinig tekenbeten gemeld (4%) door mensen in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar. Het is onduidelijk wat de reden hiervoor is.

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen UR

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd