Je wil graag een paar honderd euro meer verdienen, maar hoe realiseer je dat? In dit artikel geven we tips om bij je baas in een goed daglicht te komen. Daarnaast leer je hoe je het beste om loonsverhoging kunt vragen.
Politiek correct slijmen helpt echt
De kans is groot dat jouw baas het bedrag op jouw loonstrookje bepaalt. Het is daarom slim om bij deze persoon te slijmen. Maar doe dit op een politiek correcte en slimme manier. De ene slijmerd is direct verdacht, terwijl de andere slijmerd slim het ego van zijn baas weet te bespelen. Hoe komt dit?
Mensen met goede politieke vaardigheden kunnen goed onderhandelen, overtuigen en manipuleren. Zij pikken snel sociale signalen op en zijn in staat persoonlijke doelen te bereiken, terwijl hun gedrag bij anderen als betrouwbaar en oprecht overkomt. Deze mensen kunnen ‘slim’ slijmen zonder dat dit opvalt.
Weet jij instinctief wat je moet zeggen en doen om anderen te beïnvloeden? En voel je de bedoelingen en verborgen agenda’s van anderen goed aan? Mogelijk beschik je dan over politieke vaardigheden. In dat geval kun je je suf slijmen, zonder dat je omgeving je een kontenlikker vindt. Als je van jezelf weet dat je niet politiek correct bent, dan kun je beter jezelf blijven.
Kuddedieren
Mensen zijn kuddedieren. We imiteren elkaar, waardoor we het gevoel hebben dat we elkaar begrijpen. Dit geeft een gevoel van verbondenheid en sympathie. Het versterkt de sociale band. Niet alleen slijmen, maar ook imiteren kan de band tussen jou en de baas versterken. Het verhoogt jouw liking-factor.
Overigens moet er wel iets van een ‘klik’ zijn wanneer je jouw baas gaat imiteren. In dat geval gaat het imiteren vanzelf. Is de klik er niet, dan heeft een baas door dat je hem nadoet. Hij zal je dan waarschijnlijk een rare snuiter vinden. Dit vind jij waarschijnlijk ook van mensen die te dicht in jouw persoonlijke ruimte komen en een praatje houden.
Als jij je bewust bent van de besmetting van kuddegedrag, kun je hier je voordeel mee doen. Hou je hoofd erbij en doe niet automatisch mee met de meute, maar zet zelf de toon. Stel, er geldt een nieuwe verbod op het werk en iedereen zwicht, dan kan het goed te zijn om publiekelijk op te staan. Met het juiste voorbeeldgedrag wordt jij wellicht de herder van de kudde, die de route aangeeft, zonder dat andere het beseffen. Jij zet de koers uit! Een goed voorbeeld is Soufian, de vakkenvuller van de AH, die veel respect kreeg voor zijn actie bij een aandeelhoudersvergadering.
Grotere kans op salarisverhoging
Wanneer je jouw baas om een salarisverhoging vraagt, is het belangrijk om een goed bod te doen. Het is een slim idee om een te hoog bedrag te noemen. Dit wordt de deur-in-het-gezicht-techniek genoemd. Je werkt van groot naar klein. Het eerste, grote verzoek wordt afgewezen. Als je vervolgens met een kleiner verzoek komt, neemt de kans op inwilliging sterk toe.
Maar waarom? Ten eerste voelt de ander zich moreel verplicht om jou tegemoet te komen na de afwijzing. Daarnaast lijkt het verzoek kleiner in contrast met het eerste verzoek.
Een soortgelijke techniek passen verkopers toe. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw paar schoenen koopt, dan laat je ze voor een paar euro inspuiten of ben je best bereid om er een extra paar veters bij te kopen, omdat de bedragen van deze extra’s in het niet vallen bij de aanschafprijs van de schoenen.
Mislukt?
Krijg je uiteindelijk geen salarisverhoging? Dan is er geen enkele reden om in zak en as te zitten. Probeer te varen op je innerlijke kompas.
Dit klinkt misschien vaag, maar het is een feit dat we allemaal op zoek zijn naar houvast in het leven. Als je geen salarisverhoging krijgt, en alles om je heen onduidelijk en in beweging is, moet je proberen om je te focussen op het denken in waarden in plaats van het denken in belangen (geld / status).
In het dagelijks leven zijn we vaak bezig met vragen als ‘Wat wil ik hebben?’ en ‘Wat wil ik bereiken?’ Beter is het om stil te staan bij vragen als ‘Wat wil ik zijn?’, ‘Wat wil ik uitstralen in contact met anderen?’ en ‘Waar geloof ik in?’
Misschien moet je met jezelf afspreken dat je jouw belangrijke keuzes voortaan toetst aan je persoonlijke waarden. Je weet niet of je die ene baan of je huis kunt houden, maar je idealen en jouw waarden kan niemand afnemen. Er gaat geen zekerheid komen in deze nieuwe werkelijkheid, maar dat heb je gelukkig ook niet nodig.
In het boek ‘Collega’s en andere ongemakken‘ gaat hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk in op psychologie op de werkvloer. Het boek is een bundeling van wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van werknemers en -gevers op de werkvloer. Sommige hoofdstukken zijn confronterend, omdat je inziet dat je zelf niet altijd even goed functioneert. Vonk legt uit waarom het slim is om je soms dommer voor te doen dan je bent en waarom iedereen meedoet aan wat niemand wil. Het boek is laagdrempelig geschreven – de hoofdstukjes zijn slechts een paar pagina’s lang – en bevat veel “oh ja’s”, waardoor Vonk een brede doelgroep aanspreekt. Verwacht echter niet dat je weggeblazen wordt met vernieuwende inzichten of verdiepende analyses.