Meer overstromingen in berggebieden door klimaatverandering

  De bergachtige gebieden vormen wereldwijd voor zo’n 800 miljoen mensen een thuis. Deze regio’s worden hard door het broeikaseffect geraakt. Smeltende gletsjers brengen het water in enorme hoeveelheden naar beneden. En hoewel wetenschappers dat ergens wel weten, laat de bewustwording van deze grote gevolgen al lang op zich wachten.

  Daar komt nu echter verandering in. Een uitgebreid onderzoeksrapport laat zien wat er op dit moment in de Zwitserse Alpen gaande is. De auteurs analyseerden op 27 plaatsen de temperatuur en de gevolgen daarvan. Ze concluderen dat grote overstromingen de laatste jaren vaker voorkomen dan voorheen. De verwachting is dat de frequentie daarvan echter in de toekomst nog hoger komt te liggen.

  De onderzoekers ontdekten dat een temperatuurstijging van zo’n twee graden Celsius ervoor zorgt dat grote overstromingen – die nu één keer in de honderd jaar voorkomen – in de toekomst vijf keer vaker plaatsvinden.

  Het onderzoek – uitgevoerd door onder anderen P. Allemano, P. Claps en F. Laio verschijnt in het blad Geophysical Research Letters.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd