Meer oudere moeders dan tienermoeders in VS

Steeds meer vrouwen in de Verenigde Staten wachten langer met het baren van kinderen. Dit blijkt uit statistieken van het Amerikaanse Nationale Centrum voor Gezondheid. Van alle geboren kinderen in 2008 had tien procent een tienermoeder, jonger dan twintig jaar. Veertien procent kreeg een oudere moeder, ouder dan 35 jaar.

In 1990 lagen de cijfers nog anders. Toen was negen procent van de nieuwste moeders ouder dan 35 jaar. Veertien procent kreeg in dat jaar een kind op twintigjarige leeftijd of jonger.

Hoewel een derde van de Amerikanen negatief tegenover oudere moeders staan, is dit beeld aan het veranderen. Maria Bachman beheert de website MothersOver35.com en is van mening dat actrices als Sandra Bullock en Nicole Kidman een positief beeld creëren van de oudere moeder. “Als ze op covers van tijdschriften pronken, laten ze zien dat het niet te laat is om een moeder te zijn”, vertelt Bachman, die op haar 37ste haar eerste kind kreeg, en drie jaar later haar tweede. “Oudere moeders worden gezien als sexy.”

Uit de gegevens van het Nationale Gezondheidscentrum blijkt verder dat steeds meer Amerikaanse moeder ongehuwd zijn. Was in 1990 nog 72 procent van de moeders gehuwd bij de geboorte van een kind, in 2008 gold dit voor slechts 59 procent. Een daling van dertien procent.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd